Ultimele Știri

Un sanț imens desparte Ucraina de Transnistria

În timp ce Petro Poroșenko se află la Chișinău, autoritățile ucrainene continuă să susțină prelungirea șanțului la frontiera cu Republica Moldova pe segmentul transnistrean.

Ucraina are un front în estul țării, dar îi este frică de un altul. Transnistria este conflictul înghețat al Europei și se află la 200 de kilometri de România și la hotar direct cu Republica Moldova și Ucraina, unde armata rusă împreună cu separatiștii locali se desfășoară în plinătatea drepturilor, creând nelegitim un stat în stat. Pericolul este cu atât mai iminent, cu cât autoritățile incontrolabile sunt susținuți în permanență cu tehnică militară rusească.

„Voi face tot posibilul pentru a evita scenariul transnistrean în Donbas”, a declarat Petro Poroșenko, ieri, la Chișinău.

Imediat ce a izbucnit conflictul din estul Ucrainei, Serviciului pentru situaţii excepţionale de la Kiev a dat o dispoziție prin care se anunța construirea unui șanț pe o lungime de 450 de kilometri de-a lungul hotarului cu Transnistria, pentru a împiedica accesul în Ucraina a tehnicii militare din regiunea transnistreană. 

Şanţul săpat până acum de autorităţile ucrainene depăşeşte deja 10 kilometri cu lăţimea de 3,5 metri şi adâncimea între 2 şi 3 metri, iar până în primăvara anului viitor Ucraina vrea să izoleze în totalitate frontiera cu Transnistria.

Deasemenea, presa din țările vecine au precizat de mai multe ori că printre separatiștii care provoacă atacuri militare în Donețk și Lugansk sunt și militari antrenați și veniți din Transnistria, iar vameșii ucraineni au blocat în mai multe rânduri transporturi grele, cel mai probabil încărcate cu armament, care se îndreptau din aceeași regiune.

646x404

media_140638088316909500

sant

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*