Ultimele Știri

Un român aruncă anual 100 de kilograme de mâncare

Conform Institutului Național de Statistică, un român aruncă anual 100 de kilograme de mâncare. Mai trist este faptul că magazinele mari preferă să arunce mâncare în loc să o doneze.

Marile magazine explică faptul că nu donează mâncarea pentru că birocrația și taxele pentru acest lucru sunt mult prea mari iar statul nu îi ajută deloc în acest demers. Dacă ar dona mâncarea, magazinele ar trebui să plătească TVA de 24% pentru acele produse, astfel încât preferă să arunce mâncarea pentru ca să nu plătească alte taxe. Prin urmare, tone de mâncare sunt aruncate anual în loc să ajungă la oamenii nevoiași. 

În Franța, legea îi obligă pe marii retaileri să doneze alimentele perisabile și cele care au termenul de valabilitate aproape de expirare. În caz contrar, amenzile ajung la 75.000 de euro sau chiar închisoarea pe 2 ani.

Ar trebui găsite niste căi de facilități fiscale, pentru că aceste produse poartă niște taxe și impozite pe care le datorăm statului”, a declarat Florin Căpăţână, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale.

Sunt însă şi magazine mari care donează anual peste 50 de tone de alimente în valoare de aproape 700.000 de euro. Mâncarea ajunge la oameni sărmani.

„Donăm, în special, alimente de bază, dulciuri, lactate și le donăm cu câteva zile înainte de a expira. Pot fi trei zile, o săptămână maximum”, a declarat Cristian Constantinide, reprezentantul unui lanţ de magazine.

Până în toamnă, autorităţile promit că va fi gata o strategie pentru reducerea risipei de alimente. O parte din mâncare ar putea ajunge la grădini zoologice sau ar putea fi donată persoanelor nevoiaşe.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*