Ultimele Știri

Un om de ştiinţă ungar returnează Steaua României, în semn de protest faţă de decizia în cazul lui Laszlo Tokes

Sylvester Vizi, un cunoscut om de ştiinţă ungar şi fost şef al Academiei Ungare de Ştiinţe, returnează statului român decoraţia Steaua României, după ce preşedintele Klaus Iohannis a decis să îi retragă decoraţia episcopului Laszlo Tokes, relatează Hungary Today.

Vizi, care este în prezent preşedintele Fundaţiei Prietenii Ungariei, a precizat că l-a informat pe ambasadorul român în Ungaria în legătură cu decizia sa, într-o scrisoare în care îşi exprimă regretul faţă de hotărârea Bucureştiului în privinţa lui Tokes.

Omul de ştiinţă a subliniat rolul lui Tokes în Revoluţia din 1989, care a dus la îndepărtarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu. Subliniind faptul că mediile academice de la Budapesta au relaţii excelente cu cele de la Bucureşti, el a avertizat că decizia României sugerează să spiritul dictatorului este, într-un fel sau altul, reabilitat în ţară.

Vizi, neurolog, armacolog şi profesor universitar, a primit Ordinul Steaua României în grad de ofiţer de la fostul preşedinte Traian Băsescu în anul 2006, pentru realizările sale ştiinţifice.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în 4 martie, decretul privind retragerea Ordinului „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes.

Klaus Iohannis anunţa, în 3 martie, într-o conferinţă de presă, că a luat act de deciziile instanţelor în procesul prin care Laszlo Tokes a contestat hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului ”Steaua României”, de retragere a aceste dinstincţii politicianului de etnie maghiară.

Tokes a primit Ordinul Naţional „Steaua României”, cea mai înaltă distincţie oferită de statul român, în grad de Cavaler, în decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, printr-un decret al preşedintelui Traian Băsescu.

În 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară ”Balvanyos” din judeţul Covasna, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat apoi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”. Participanţii la eveniment au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român „extremiştilor maghiari”.

Vicepreşedintele PSD Corina Creţu, în prezent comisar european, a solicitat public retragerea decoraţiei, iar fostul premier Victor Ponta a anunţat că va contrasemna decretul preşedintelui emis în acest sens.

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional ”Steaua României” a luat această decizie pe 20 noiembrie 2013, cu cinci voturi ”pentru” şi o abţinere. Din consiliu făceau parte academicianul Ionel Haiduc, generalul Constantin Degeratu, medicul Şerban Brădişteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoană, Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu, deţinători ai distincţiei.

Pe 20 iunie 2014, Curtea de Apel Bucureşti i-a respins lui Tokes contestaţia faţă de decizia consiliului de onoare de retragere a decoraţiei. Decizia CAB a fost reconfirmată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 25 februarie.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*