Ultimele Știri

Un nou referendum în Transnistria

Rogozin-si-Sevciuk

Transnistria se pregătește să organizeze unui nou referendum privind independența regiunii, a declarat liderul separatiștilor, Evgheni Şevciuk, în cadrul unei vizite efectuate la Moscova.

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol își doresc să organizeze un referendum de independență, iar rezultatele acestuia să fie recunoscute de comunitatea internațională, pentru ca voința transnistrenilor va fi respectată.

„Este una dintre cele mai scurte căi de rezolvare a acestui conflict”, a declarat liderul de la Tiraspol.

Declarația lui Evgheni Șevciuk vine după o întâlnire cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, în urma căreia Moscova și Tiraspolul au semnat o serie de documente privind cooperarea bilaterală în sectorul financiar, dar și în domenii precum mass-media, sănătate și transporturi. 

„Rusia este hotărâtă să continue să apere cetățenii ruși care locuiesc în Transnistria”, a subliniat Rogozin, emisarul pentru Transnistria a lui Vladimir Putin. 

Citește și:  Incapacitatea Europei de a evita un nou conflict înghețat

Conflictul din estul Republicii Moldova este prezent din 1992, când separatiștii susținuți de militari din Rusia au preluat controlul asupra zonei transnistrene si a unei zone din jurul orașului Tighina. Deși s-a organizat un asemenea referendum, precum și în Crimeea, acesta nu a fost recunoscut de comunitatea internațională, iar până în prezent câteva mii de soldați ruși acționează ca „forță de menținere a păcii”, în pofida protestelor Moldovei, în timp ce negocierile privind statutul republicii separatiste sunt blocate.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*