Ultimele Știri

Un nou CSAT condus de Mugur Isărescu va supraveghea sistemul financiar naţional

mugur isarescu

Guvernul a aprobat săptămâna trecută, fără dezbatere publică, înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială. Acesta reprezintă o autoritate ce va supraveghea sistemul financiar național, beneficiind de drept de veto asupra deciziilor luate de Guvern în domeniul financiar.

Noua autoritate va fi condusă de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu și beneficiază de o totală independenţă faţă de orice altă autoritate publică sau privată. Aceasta este formată din nouă membri, dintre care cinci sunt de la BNR, doi de la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi doi de la Guvern.

„Destinatarii recomandărilor Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială sunt fie BNR şi ASF, în calitate de autorităţi de supraveghere financiară sectorială, fie Guvernul României. În urma primirii unor astfel de recomandări sau avertizări, destinatarii au obligaţia, potrivit proiectului de act normativ, să adopte măsurile recomandate sau să întreprindă acţiuni în vederea diminuării riscurilor asupra cărora au fost avertizaţi, inclusiv în sensul emiterii de reglementări”, conform proiectului de lege adoptat de Guvern.

Această nouă autoritate a stârnit controverse, și mulți analiști nu sunt de acord cu înființarea unei astfel de comunități, având în vedere puterea foarte mare concentrată în mâinile unor ”tehnocrați numit politic”, relatează Epoch Times. Un exemplu este Florin Cîțu.

„Dacă citiţi ce putere are acest comitet o să vă daţi seama că discuţia pe Cod fiscal este doar grenadă de fum. Mie mi se pare mult prea multă putere concentrată în mâinile unor tehnocraţi numiţi politic. (…) Sunt curios dacă cineva din Guvern sau Parlament sau partide politice are o problemă cu asta. Ar trebui. Orwell şi Huxley împreună şi tot nu-şi imaginau o astfel de instituţie. (…) Acest comitet este un fel de CSAT, dar mai şmecher”, a comentat, pe contul său de Facebook, Florin Cîţu.

Pe de altă parte, avocatul Gheorghe Piperea susţine că înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială nu îndeplinește normele constituționale, și că de fapt, instalarea unui astfel de comitet nu ar face decât să ne întoarcem la perioada comunistă. În mod clar, puterea de care va beneficia noua autoritate financiară este una mult prea mare și nu este benefică.

„Acest Comitet este, în mod evident, neconstituţional. Asemenea entităţi supra-ordonate Guvernului nu sunt prevăzute nicăieri în Constituţie. Acest Consiliu, de fapt, este un supra-guvern care are drept de veto asupra deciziilor Guvernului, unul mai important şi mai serios decât ar avea Parlamentul. (…) provoacă o adevărată întoarcere în timp, în perioada comunistă, când exista ca organism supra-guvernamental, peste decizia căruia nu se putea trece, Comitetul de Stat al Planificării”, a afirmat avocatul Gheorghe Piperea.

Și președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, comentează despre apariția acestui nou CSAT și se opune unei astfel de decizii. Dragnea se teme că enorma putere concentrată în mâinile celor nouă membri, ar diminua considerabil influența Guvernului, Parlamentului sau Președinției.

„Eu ce să înţeleg, că nu mai există Guvern, Parlament, preşedinţie, toată lumea primeşte, aşa ceva nu se poate. Mi se pare ceva foarte grav, nu pot nouă oameni, cât ar fi de buni sau de bine intenţionaţi să decidă tot, deasupra Guvernului, deasupra Parlamentului”, a declarat Liviu Dragnea.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*