Un jurnalist Washington Post a dat în judecată Iran pentru tortură

  • Durac Anda
  • 5 octombrie 2016
  • Externe

Jason Rezaian, fostul șef al biroului Washington Post din Teheran, a dat în judecată guvernul iranian după ce a fost închisă timp de 18 luni, potrivit BBC.

Acesta a acuzat  guvernul iranian că a fost supus unui „prejudiciu ireparabil” din cauza „torturii şi altor tratamente crude”. Rezaian susţine că a fost ţinut ostatic pe teritoriul Iranului, în timpul discuţiilor cu Statele Unite ale Americii privind programul său nuclear.

Soţia jurnalistului, Yeganeh Salehi, a fost ţinută, de asemenea, timp de 72 de zile. Cei doi au fost arestaţi după ce forţele de securitate le-au percheziţionat casa într-un raid ce a avut loc pe 22 iulie 2014.

Jurnalistul a fost acuzat de spionaj şi a fost judecat în secret. Cazul său a fost audiat de un judecător iranian la un tribunal ce se află pe lista neagră de a Uniunii Europeane deoarece încalcă drepturile acuzaţilor. Jason Rezian a fost trimis la închisoarea Evin, din Iran, unde şi-a petrecut o mare parte din pedeapsă în detenţie la carceră. Acesta a declarat că a fost privat de somn, interogat şi nu a primit tratament medical.

Reporterul a fost eliberat la data de 16 ianuarie 2016, după 544 de zile de închisoare, împreună cu alți trei prizonieri americani. Eliberarea lor a făcut parte dintr-un schimb de prizonieri cu Iranul.

În timp ce americanii nu au de obicei permisiunea de a da în judecată guvernele străine, se face o excepție pentru presupusele acte de terorism.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *