Ultimele Știri

Un cercetător clujean a descoperit că resturile pe care le dăm la gunoi ar fi un miracol pentru intestin

Clujeanul Dan Vodnar, clasat în Top 100 oameni care schimbă România, lucrează la un proiect inovator prin care vrea să demonstreze că resturile de fructe și legume pe care le aruncăm se pot transforma într-un medicament.

Resturile de fructe și legume, care în mod obișnuit ajung la coșul de gunoi, ar putea deveni un suc-medicament care, după spusele cercetătorului, i-ar putea ajuta pe cei care suferă de inflamații gastrointestinale. Încă de anul trecut, Dan Vodnar se ocupă de acest ambalaj microbian, care ne poate scăpa de E-urile pe care le mâncăm în fiecare zi. Acum sunt angrenați peste 20 de specialiști care se ocupă de transformarea resturilor de legume și fructe, în sucuri minune.

”Cred extraordinar de mult în acest proiect şi, poate mai mult decât orice, îmi doresc ca el să aibă succes şi să fie comercializate sucurile”, afirmă cercetătorul Dan Vodnar, şef lucrări la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, totodată directorul proiectului FOOD-PROFIT.”, a spus Dan Vodnar.

Sucurile vor fi naturale, fără zahăr sau vreun adaos de ceva dulce, şi pasteurizate, putând rezista 2-3 luni, depozitate la 0-4 grade Celsius.

2

”Din pulpe, cotoare şi coji facem băuturi funcţionale care în partea de sus a sticlei sau a recipientului vor avea bacterii probiotice microîncapsulate. Când consumă această băutură, oamenii vor trebui să apese capacul, iar astfel se eliberează microcapsulele care ajung în băutură. E o băutură funcţională care te ajută. Poate să fie consumată de orice individ, indiferent de vârstă”, explică Dan Vodnar.

Primele teste făcute sunt încurajatoare, spun medicii de la IRGOF. Ei aşteaptă să vadă rezultatele finale ca să spună că s-a găsit o soluţie pentru pacienţii cu intestin iritabil.

”Cercetarea microbiomului reprezintă, la ora actuală, o temă de foarte mare actualitate în medicină. Capacitatea de a influenţa microbiomul în beneficiul pacienţilor pentru ameliorarea simptomelor din intestinul iritabil este o provocare. Primele cercetări sunt încurajatoare, dar au vizat mai mult profilul de siguranţă al acestor produse. Încă nu avem date suficiente privind eficienţa lor în patologia funcţională gastrointestinală de tipul intestinului iritabil. Sperăm că acest produs să realizeze un beneficiu real la pacienţii cu intestin iritabil, să amelioreze simptomatologia de tip balonare, disconfort postprandial, tulburările de tranzit prin reglarea florei intestinale”, spune medicul Lidia Ciobanu de la IRGOF, unul dintre doctorii implicaţi în cercetare.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*