Ultimele Știri

VIDEO: Un celebru jurnalist sirian a fost împușcat în cap pe stradă în Turcia. Naji Jerf a relatat intens despre masacrele Statului Islamic

naji jerf

Un proeminent jurnalist și regizor  sirian, care a produs documentare despre crimele și atrocitățile comise de Statul Islamic a fost împușcat în cap pe stradă de atacatori necunoscuți în Turcia. Tragicul eveniment a avut loc în orașul Gazientep. 

Acesta este al treilea jurnalist asasinat în Turcia în ultimele trei luni. Naji Jerf era redactor-șef la periodicului lunar Hentah. Jerf a devenit cunoscut pentru documentarele sale care descriu violența și abuzurile de pe teritoriile controlate de Statul Islamic.

Documentarul său, ”Raqa este sacrificată în tăcere”, a castigat premiul internațional pentru libertatea presei în luna noiembrie, oferit de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor.

Potrivit rapoartelor, a fost lovit de un glonț în cap în timp ce se plimba pe stradă. El a fost dus la spital, unde a murit. Atacul a avut loc în fața camerelor de luat vederi din apropiere, potrivit site-ului turc T24 priză. Un prieten de-al lui Jerf a declarat pentru AFP că jurnalistul „trebuia să ajungă în Paris în această săptămână, după ce a primit, împreună cu familia sa, o viză de azil în Franța.”

Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ) din Bruxelles, a declarat că  „FEJ solicită ferm autorităților turce să intensifice măsurile de protecție pentru jurnaliștii sirieni și a lucrătorilor din mass-media, care au sediul în Turcia.”

Anterior, în noiembrie, președintele unei asociații și un militant pentru drepturile kurzilor, Tahir Elci a fost împușcat mortal de către persoane necunoscute pe o stradă din Diyarbakir zonă cu populație predominant kurdă. 

În octombrie, doi jurnaliști sirieni, Ibrahim Abd al- Qader și Fares Hamadi, împreună cu un nou angajat al grupului media RBSS – au fost uciși într-un apartament în orașul Urfa în sud-estul Turciei. Presa turcă relatează că Jerf ar fi fost ucis de suporterii locali ai Statului Islamic, având în vedere că acesta a relatat intens despre masacrele din Siria.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*