Ultimele Știri

Un aparat care depistează cancerul la sân va ajunge în dotarea Spitalului de Boli Infecțioase

Un sistem de mamografie direct digitală, ecograf multidisciplinar de înaltă performanţă şi un spectometru de masă BIOTYPER, cu ajutorul căruia se poate depista cancerul la sân va fi cumpărat și va ajunge în dotarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase.

Acest aparat este singurul aparat de acest tip existent în județul Cluj, astfel de aparate mai există doar în Bucureşti, Timişoara şi Iaşi.

Investiția este de 2 milioane de lei, iar achiziția ca fi posibilă după ce consilierii județeni vor vota, miercuri, în ședința de consiliu, proiectul de lege prin care se alocă 1 400 000 lei pentru cumpărarea respectivului sistem medical.

”În contextul în care statisticile oficiale atestă faptul că una dintre principalele cauze ale mortalităţii feminine în România şi în lume o reprezintă cancerul mamar, un aparat capabil să depisteze precoce această boală este mai mult decât util pentru toate clujencele şi, mai ales, pentru cele peste 17.500 de paciente deja existente în baza de date a Spitalului de Boli Infecţioase din Cluj”, a precizat vicepreședintele CJ Cluj, Horațiu Cătărig.

În cadrul laboratorului de imagistică şi al Ambulatoriului Integrat al Spitalului se efectuează doar examinări ecografice şi explorări radiologice convenţionale, acestea fiind în multe situaţii insuficiente pentru a putea formula un diagnostic de acurateţe, în acord cu standardele medicale acceptate la nivel internaţional.

În momentul de faţă, la nivelul municipiului Cluj-Napoca există doar două mamografe amplasate în spitale publice, restul aparatelor de acest tip funcţionând în clinici private, unde listele de aşteptare pentru o evaluare imagistică a sânului, decontată de C.A.S. Cluj, sunt foarte lungi, termenul acestor programări fiind de aproximativ două luni, situaţie în care boala canceroasă avansează şi se agravează.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*