Ultimele Știri

Un an de manadat. Ce promitea Iohannis românilor și ce… NU a făcut pentru România

iohannis

Acum un an, 6,2 milioane de români și-au votat un nou președinte, au sperat la ceva mai bun și au votat mai ales, împotriva lui Victor Ponta.

Klaus Iohannis promitea o altfel de politică, mai puțin scandal și mai multă eficiență. Însă lucrurile nu au stat deloc așa, și asta pentru că primul an de mandat a fost marcat de dispute cu premierul Victor Ponta, dar și cu Parlamentul are a uitat de promisiunea făcută la început de an de a da aviz pentru toate cererile de ridicare a imunităţii.

Ce spunea Iohannis acum un an, imediat după ce aflase că va fi noul președinte al României: „Dragi români, cu peste 6,2 milioane de voturi m-ați ales preşedinte al României. Vă mulţumesc. Trebuie să ne apucăm de treabă.”

Aleșii au uitat însă repede cele promise, astfel, la nici două luni, pentru mai multe cereri de ridicare a imunităţii votul a fost negativ, inclusiv cea care îl viza pe Victor Ponta. Preşedintele a taxat acest lucru în primul său bilanţ, la o sută de zile de la alegere.

O altă promisiune pe care Klaus Iohannis, preşedintele României, a încălcat-o: „Cea mai mare restanţă rămâne modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile Justiției.”

Un alt proiect prezidenţial, revizuirea Constituţiei, a fost şi el dat uitării. Preşedintele a reuşit însă după mai multe runde de consultări să convingă partidele să adopte noi legi electorale. Primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur de scrutin, iar uninominalul la alegerile parlamentare a fost înlocuit cu scrutinul proporţional, pe liste.

O altă promisiune a preşedintelui, legea a votului prin corespondenţă a trecut de Parlament într-o formă care ar urma să se aplice doar pentru alegerile parlamentare de anul viitor. Mai mult, a fost contestată şi la Curtea Constituţională.

În decurs de un an, Klaus Iohannis a refuzat să promulge mai multe proiecte importante precum legea care acordă pensii speciale aleşilor sau o primă variantă a Codului Fiscal.

Klaus Iohannis, preşedintele României, mai promitea ceva acum un an: „Nu promulg legi care încalcă principii constituţionale sau care au lacune juridice.”

Disputa cea mai aprinsă a stârnit-o respingerea Codului Silvic. Premierul a sugerat că preşedintele ar apăra interesele unei firme străine.

Victor Ponta, premierul României: „Impresia mea personală este că președintele a retrimis legea la Parlament pe baza unor informaţii pe care le-a primit de la nişte binevoitori pe care îi vedeţi luptându-se cu dinţii pentru interesele Schweighofer.”

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Primul ministru va răspunde pentru aceste afirmaţii.”

Ruptura dintre preşedinte şi premier părea definitivă în luna iunie, când DNA a început urmărirea penală a lui Victor Ponta, pentru fapte pe care le-ar fi săvârşit pe vremea când era avocat. Şeful statului nu avea însă pârghii pentru a-l înlătura din funcţie pe şeful Guvernului.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Solicit demisia premierului Victor Ponta.’

Victor Ponta, prim-ministrul României: „Să fim mai puţin ipocriţi.”

Demisia lui Victor Ponta a venit abia la începutul lunii noiembrie, după ce a fost cerută de zeci de mii de români ieşiţi în stradă în urma tragediei de la clubul Colectiv. La un an după ce a fost ales, Klaus Iohannis a fost pentru prima dată în situaţia de a desemna un premier.

Klaus Iohannis, preşedintele României, la un an de mandat are un nou guvern… și atât: „Îl desemnez pentru funcţia de prim-ministru al României pe domnul Dacin Cioloş.”

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*