Ultimele Știri

Medicii încep să vorbească: Băniciou și Arafat au mușamalizat situația reală în cazul pacienților arși de la Colectiv

raed arafat

Incendiul din clubul Colectiv a lăsat în urmă o mare dramă, zeci de tineri s-au stins din viață, iar alte zeci sunt grav răniți. Mai sunt și alte victime ale nepăsării și ale corupției care încă se mai luptă pentru viața lor. 

Acuzații grave vin din partea „Alianţei Medicilor pentru modernizarea sistemului medical”, o organizaţie de medici din toată România, înfiinţată pe Facebook, dar fondată de 4 medici de la Spitalul Universitar de Urgenţă şi de la Institutul Oncologic din Bucureşti, acuză autorităţile că au gestionat prost criza răniţilor din Colectiv şi că liderii au încercat doar să dea bine în faţa camerelor de filmat. „Noi ca stat nu avem condiţii de a trata marii pacienţi arşi şi nu am avut niciodată”, acuză medicii respectivi, spunând că pacienţii arşi de la Colectiv ar fi trebuit transferaţi cât mai rapid în străinătate, acolo unde există dotări. Doctorii spun că acest lucru s-a făcut mai degrabă la presiunea ONG-urilor şi prin sprijinul societăţii civile şi a românilor din diaspora. Ei îi acuză pe ministrul interimar al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, pe secretarul de stat Raed Arafat, pe doctorul Ioan Lascăr şi pe doctorul Dan Mircea Enescu că ar fi încercat să muşamalizeze situaţia reală din timpul crizei generate de tragedia din Colectiv.

„Alianţa Medicilor pentru modernizarea sistemului medical” este fondată de doctorii Letiţia Coriu, Medic Primar ATI, doctor în ştiinţe medicale de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Dr. Ilie George, Medic Primar ATI, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Dr. Elena Copaciu, Conf. Dr. UMF Carol Davila, Medic Primar ATI, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, şi de preşedintele asociaţiei, dr. Bogdan Tănase, Medic Primar Chirurgie Generală, Institutul Oncologic Bucureşti.

Potrivit unor surse medicale, medicii Letiţia Coriu şi Ilie George, de la Spitalul Universitar, s-au abţinut la vot în conducerea asociaţiei când s-a luat decizia prezentării acestei poziţii publice, considerând că ar fi în conflict de interese, pentru că sunt medici curanţi ai răniţilor.

UPDATE 10 noiembrie: Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical a revenit cu un comunicat de presă, prin care informează că acest ONG reprezintă mai multe cadre medicale din toată ţara şi că acţiunile sale nu trebuie reduse la Spitalul Universitar, unde lucrează membrii fondatori ai Alianţei.

„Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical este un ONG constituit dintr-o mişcare spontană pe Facebook, la care au participat în jur de 30.000 de cadre medicale şi membrii ai societăţii civile din toată ţara. Acţiunile Alianţei Medicilor nu pot şi nu trebuie să fie reduse la un singur spital, în care lucrează membrii fondatori, respectiv Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Alianţa Medicilor militează pentru o creştere a finanţării sistemului medical, împotriva managementului defectuos al sistemului medical si promovează eforturile deosebite, chiar eroice, ale corpului medical”, arată comunicatul emis ulterior poziţiei de protest.

Redăm mai jos poziţia de protest a acestei Asociaţii, din care fac parte medici de toate specialităţile, din mai multe spitale din România:

„În ultima perioadă se discută intens despre ce trebuia şi nu trebuia făcut în legătură cu victimele din incendiul de la Clubul Colectiv. Asociaţia noastră, ca asociaţie care reprezintă interesele medicilor din România, protestează public faţă de modul în care este gestionată această criză. Dorim să spunem public că avem un deosebit repect pentru tot personalul medical care se ocupă direct de aceşti pacienţi, care i-au îngrijit în ultimele zile.  Ei sunt eroii nenumiţi în ciuda problemelor provocate de managerii sănătăţii româneşti.

Dorim să protestăm public faţă de liderii politici informali şi formali care au creat confuzie în rândul opiniei publice, oameni care nu au făcut altceva decât să stea în faţa camerelor de filmat şi au făcut lobby unor politicieni pentru beneficii vremelnice.

În primul rând noi ca stat nu avem condiţii de a trata marii pacienţi arşi şi nu am avut niciodată. Nu avem dotări, camere sterile, unităţi de arşi. Nu suntem pregătiţi cu personal şi nu înţelegem de ce nu s-a detaşat personal de la unităţile spitaliceşti din România pentru a suplini deficitul din Bucureşti. Iar dacă ne cunoaştem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipă din străinătate? Dotările nu se rezumă doar la materiale sanitare, e nevoie de condiţii aseptice ridicate pe care, din păcate, nici un spital public din România nu le are.

Transferurile pacienţilor s-au facut doar la insistenţa ONG-urilor din România care au pus presiune pe Ministerul Sănătăţii şi pe managementul spitalelor. Nu a existat niciun fel de intenţie din partea guvernanţilor de a transfera pacienţii sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societăţii civile, a cetăţenilor români din diaspora.

Faptul că pacienţii au fost bine trataţi, cât de bine s-a putut, e meritul personalului care a făcut eforturi supraomeneşti, fără dotări cu multe ore de muncă şi care au început să fie epuizaţi.

Protestăm public împotriva ministrului demisionar – Nicolae Banicioiu, Prof. dr. Ioan Lascăr, dr. Raed Arafat, Prof dr. Enescu Mircea Dan – care din motive necunoscute nouă au încercat să muşamalizeze situaţia reală si competenţa noastră ca ţară”.

Comentarii prin Facebook

2 Comentarii on Medicii încep să vorbească: Băniciou și Arafat au mușamalizat situația reală în cazul pacienților arși de la Colectiv

  1. Arafat a dat interviu legat pe subiectul asta! Cum sa musamalizeze cand au fost SUTE de persoane acolo? Toti medicii,toti de la ambulante,jurnalistii? Credeti ca nu se afla din prima?
    http://www.mariustuca.ro/actualitate/dr-raed-arafat-alianta-medicilor-prof-dr-ioan-lascar-prof-dr-dan-enescu-ministrul-nicolae-banicioiu-19888.html
    Ultima parte! Asta e o minciuna,efectiv.

    • Sa incepem prin a spune ca esti exactasa cum singur te numesti , un ANONIM.Un anonim e un nimeni adica nu are nici un drept, un ZERO. Cum zice cineva ceva de Arafat cum sar anonimii sa ii pupe dosul. Vezi ca anuntul din articol e scris de persoane (doctori) cu un nume mare si cu vaste cunostinte medicale. Nenea Raed de ce dracu nu a facut acolo ce ii cerea juramantul depus? De ce el „ca primul urgentist al tarii” nu a pus mana cot la cot cu ceilalti la resuscitare la ingrijiri si pansamente? E mai frumos pe sticla si la costum decat cu mainile in „mizerie”. Mai e varianta sa fi uitat el ce e ala laringoscop sau folia de arsi etc. Ma gandesc daca ar incerca sa ne lase el in pace sa plece sa ajute lumea lui araba chinuita si oropsita, nu ar da dovada de mai mult umanitarism?

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*