Umilințele prin care trec românii plecați să lucreze în fermele din străinătate. Ce îndură pentru 1000 de euro pe lună

  • Adelina Mitrache
  • 4 aprilie 2016
  • Social
romani

Mare atenție înaine de a pleca la lucru în fermele din străinătate. Este perioada în care e cea mai mare nevoie de muncitori, însă de multe ori condițiile din teren sunt departe de promisiunile angajatorilor.

Tot mai mulți români au întâlnit camere insalubre, patroni care îi agresează și îi jignesc sau program de lucru mult mai mare decât cel din contract. Pentru a evita aceste situații, mai multi conaționali care au plecat să muncească în Danemarca s-au unit pe Facebook – și se avertizează între ei despre ce i-ar putea aștepta la destinație.

Daniel este de trei ani în Danemarca, unde a lucrat la mai multe ferme pentru animale. A avut parte de tot felul de experiențe cu angajatorii.

Daniel Hrișcu muncitor român în Danemarca: „Am lucrat în zootehnie și de cele mai multe ori s-a întâmplat să nimeresc peste angajatori care nu ne respectă pe noi ca muncitori, ne cred niște sclavi. Încearcă să ne cazeze în niște case cu condiții precare. În alte locuri am avut probleme cu banii, orele suplimentare nu erau plătite conform contractului.”

Iar imaginile postate de românii care au trecut prin astfel de situații sunt revoltătoare.

Muncitor român în Danemarca: „Era vorba că o sa stau în casă, am stat într-o rulotă. Pe timpul iernii bătea vântul prin rulotă, cand era ger, îngheța apa, nu puteam să spăl nici vasele.

Reporter: Cei de la fermă cum se comportau cu dumneavoastră?
Muncitor: Urât! Ca niște sclavi”

Pentru a evita aceste situatii, românii din Danemarca s-au unit pe rețelele de socializare unde schimbă informații despre fermele unde lucrează.

„Te angajează sclav pentru managera poloneză care se crede daneză. Au schimbat din vară până acum 10 oameni, dacă ei nu-i place de fața ta ai plecat, dacă ești sclav la propriu, ai șanse să mai stai până îți vede mai bine fața.”

Pentru a ajunge să lucreze la o fermă din străinătate, românii apelează la firme de intermediere, însă de cele mai multe ori acestea nu verifică în ce condiții sunt trimiși oamenii. Sau, mai grav, știu despre ce este vorba -dar ascund adevărul, ca să aibă clienți.

Daniel Hrișcu muncitor român în Danemarca: „Ei spun că au trimis oameni să vadă condițiile și că nu vor mai apela la alți români să îi trimită acolo, deși imediat după ce am plecat, la două săptămâni am trecut pe acolo și deja aduseseră alți români. Ei știu în ce condiții ne trimit, nu reușește cu tine, cu siguranță 1,2,3 după tine vor accepta.”

Specialiștii au câteva sfaturi înainte de semnarea unui contract.

Dan Constantin Goldis Asociația pentru Integrarea Cetățenilor Români în UE: „Să citească siteurile consulatelor și ambasadelor în care merg, să nu dea din mână niciodată actul de identitate, să nu semneze niciun contract într-o limbă pe care nu o înțeleg.”

Teoretic, în Uniunea Europeană, salariile în fermele de creștere a animalelor ponesc de la 1000 de euro pe lună.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *