Ultimele Știri

UE prezintă un plan de acțiune cu privire la lupta împotriva finanțării terorismului

uniunea europeana

Comisia Europeană prezintă, la 2 februarie 2016, la Bruxelles, noi măsuri vizând combaterea surselor de finanțare a terorismului, în cadrul eforturilor mai ample de prevenire a altor atacuri în Europa după atentatele din 13 noiembrie de la Paris.

La finalul reuniunii din 15 ianuarie 2016 a miniștrilor de finanțe din statele UE (Ecofin), vicepreședintele Comisiei Europene pentru moneda euro și dialog social, Valdis Dombrovskis, anunța, într-o conferință de presă, că Uniunea Europeană va prezenta un plan de acțiune care va stabili o serie de măsuri, inclusiv legislative, înaintea reuniunii Ecofin din februarie.

Pentru a intra în vigoare, măsurile Comisiei trebuie aprobate și de statele membre.

„În februarie putem adopta următorii pași hotărâți în lupta împotriva finanțării terorismului”, a declarat șeful Eurogrup, ministrul olandez de finanțe Jeroen Dijsselbloem, citat de Reuters, care a estimat că unele măsuri, precum înghețarea bunurilor militanților suspecți, ar putea fi aplicate mai rapid.

Potrivit unui oficial european, printre mijloacele de plată luate în vizor se află cardurile preplătite, monedele virtuale ca Bitcoin, dar și alte mijloace care permit tranzacții anonime. Cardurile preplătite sunt emise de numeroși operatori, inclusiv actori majori de pe piață precum Visa și Mastercard.

Pentru ca aceste mijloace de plată să fie combătute eficient este nevoie de o cooperare strânsă cu state din afara Uniunii Europene, a subliniat Jeroen Dijsselbloem.

Un plan prezentat de Franța limitează sumele ce pot fi încărcate pe cardurile preplătite și stoparea conversiei monedelor virtuale în monede oficiale. Potrivit anchetatorilor francezi, carduri preplătite au fost folosite pentru finanțarea atacurilor teroriste de la Paris.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*