Ultimele Știri

UE aprobă înfiinţarea unui nou organism european care să protejeze frontierele externe

ue uniunea europeana

Eurodeputaţii au aprobat, miercuri, înfiinţarea unui nou organism european care să protejeze frontierele externe ale UE şi care să poată trimite rapid până la 1.500 de poliţişti de frontieră din diferite state membre într-o ţară care se confruntă cu un flux foarte mare de imigranţi.

Rolul acestui nou organism este de a evita ca un haos la o frontieră externă a UE, cum a fost acela din Grecia, să provoace din nou panică în Uniune şi să pună în discuţie libera circulaţie în spaţiul Schengen, potrivit Le Figaro online.

Înfiinţarea noului organism european a fost aprobată miercuri în plen la Strasbourg de către Parlamentul European cu 483 de voturi pentru, 181 împotrivă şi 48 de abţineri.

„Legea de funcţionare ar trebui să intre în vigoare în această toamnă”, a anunţat Parlamentul European.

Unele state membre UE au manifestat îngrijorări privind menţinerea suveranităţii, fiind preocupate în special de „dreptul de intervenţie” al poliţiştilor de frontieră europeni, lucru pe care Comisia doreşte să îl poată impune într-o ţară copleşită de fluxul de imigranţi, chiar dacă statul respectiv nu solicită ajutor.

În textul adoptat, Consiliul (deci statele membre UE) va decide, cu majoritate calificată, intervenţia într-o ţară care nu solicită ajutor. Dacă ţara respectivă refuză, celelate ţări ar putea reintroduce provizoriu controale la frontierele interne ale spaţiului Schengen.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*