Ultimele Știri

Ucraina vrea să construiască un zid la granița necontrolată cu Rusia

zid ucraina rusia

Ucraina este neputincioasă în fața convoaielor umanitare care trec granița dinspre Rusia în Donbas, deoarece pe segmentul regiunilor Lugansk și Donețk nu controlează frontiera. Chiar dacă s-a ajuns la un acord în acest sens în negocierile de la Minsk, autoritățile ucrainene nu pot implementa această condiție, mai ales că luptele încă mai continuă în regiune, chiar dacă într-o măsură moderată.

După ce au luat decizia de a construi un șanţ săpat la frontiera cu Transnistria, autorităţile ucrainene intenționează de-a lungul celor 409 de km de frontieră necontrolată din estul Ucrainei în următorii 4 ani să construiască un sistem complex de fortificații, care va consta aproximativ 4 miliarde de hrivne (circa 200 de milioane de dolari). 

Kievul, prin măsurile impuse de președintele Petro Poroșenko, vor să dimineze efectele amenințărilor care vin din regiunea stăpânită de separatiști, astfel că vrea să restabilească controlul deplin al Kievului la frontiera cu Rusia până la sfârșitul acestui an.

‘Sunt 409,3 de km în limitele regiunilor Donețk și Lugansk care scapă, temporar, controlului’, a indicat Oleh Slobodian, purtătorul de cuvânt al Serviciului pentru Frontiera de Stat a Ucrainei.

Deocamdată, soluțiile sunt puține, însă dacă va fi necesar, Kievul va construi un zid, iar în acest sens există deja un proiect guvernamental. Printre amenajările care urmează să fie făcute figurează tranșee antitanc, posturi de observare metalice de 17 metri înălțime, mijloace de monitorizare, de alertă și deschidere a focului, precum și puncte speciale de sprijin pentru grăniceri.

Chiar dacă proiectul există, implementarea lui va fi destul de dificilă, fiindcă liderii separatiștilor se împotrivesc vehement unor reale delimitări ale graniței dintre Donbas și Rusia, sau mai ales, de a permite autorităților de la Kiev să pătrundă în regiunea administrată de ei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*