Ultimele Știri

Ucraina va primi gaze naturale de la UE prin Slovacia

Reuters relatează că Slovacia a inaugurat marţi, 2 septembrie, conducta Vojany-Uzhorod, prin intermediul căreia Uniunea Europeană va putea livra gaze naturale Ucrainei în sistem invers. În acest mod, Ucraina îşi va putea asigura 20% din consumul anual, după ce anul trecut Federaţia Rusă a furnizat aproximativ jumătate din gazele consumate de ucraineni.

Premierul Slovaciei, Robert Fico a declarat că livrările de gaze naturale din Slovacia, Polonia şi Ungaria ar putea acoperi necesarul de importuri de gaze naturale al Ucrainei pe termen mediu, în contextul în care Kievul se pregăteşte de o posibilă oprire a livrărilor de gaze ruseşti, iar Gazpromul a introdus plata în avans pentru aceste livrări.

7696-9

Conducta inaugurată era una construită deja, dar nefolosită, deoarece trebuia modernizată. Ea face legătura între oraşul Voiany din estul Slovaciei şi Uzhgorod din vestul Ucrainei, având o capacitate de transportare de 10 miliarde de metri cubi anual. Principala problemă privind reţeaua de conducte din Europa este că a fost construită din est spre vest pentru a putea importa gaze din Rusia. De aceea, livrările spre Ucraina se vor face în sistem invers.

 

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*