Ultimele Știri

Ucraina ar putea decide astăzi renunțarea la statutul de neutralitate

Rada Supremă de la Kiev va examina astăzi proiectele de lege privind abolirea statutului Ucrainei de neutralitate, ceea ce ar permite aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.

Potrivit Unian, Parlamentul urmează să dezbată două proiecte de lege, care prevăd nu numai abolirea statutului de neutralitate, dar şi apropierea de NATO în vederea unei eventuale aderări.

Unul din cele două proiecte de lege a fost prezentat de președintele ucrainean joi seara în Rada Supremă. Proiectul va permite Ucrainei să adere la NATO în anii următori. Practic, legea, odată ce va fi aprobată, va pune capăt statutului de țară neutră pe care și l-a stabilit Ucraina singură în urmă cu patru ani.

Ucraina a intrat în tabăra țărilor neutre în 2010, în timpul administrației lui Viktor Ianukovici, după conflictul cu Rusia referitor la flota de la Sevastopol. Înainte de aderarea propriu-zisă atât la NATO, cât și la UE, Ucraina speră să se apropie de state vecine care sunt deja membre ale celor două organizații, precum Polonia și Lituania.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*