Turismul din Turcia, puternic afectat de evenimentele recente. Cel mai semnificativ declin din ultimii 22 de ani

  • Nicoleta Ungureanu
  • 28 iulie 2016
  • Externe

Turismul din Turcia are mult de suferit în urma evenimentelor recente, ajungând la cel mai semnificativ declin din ultimii 22 de ani. Numărul turiștilor străini care au vizitat țara a scăzut cu 40,86% în iunie, la 2,44 milioane, arată datele oficiale publicate joi de Ministerul Turismului de la Ankara, transmit DPA și Reuters.

Sectorul turistic este afectat atât de recenta lovitură de stat, cât și de atentatele sinucigașe din Istanbul, înrăutățirea relațiilor cu Kremlinul și perioada dificilă prin care trece clasa mijlocie din Rusia. Problema este cu atât mai gravă cu cât turismul asigură peste un milion de locuri de muncă și este responsabil pentru 4,5% din PIB-ul Turciei, evaluat la 800 de miliarde de dolari.

Spre exemplu, numărul turiștilor ruși și germani care au vizitat Turcia a scăzut cu 93% și, respectiv, 38% în iunie. De asemenea, au fost mai puțini turiști din UE, SUA, Japonia și Australia.

Această lovitură pentru economia Turciei vine după ce situația devenise deja sensibilă din cauza temerilor politice și de securitate care afectează încrederea investitorilor străini.

Analiștii avertizează că veniturile din turism vor scădea cu un sfert în acest an, ceea ce va costa Turcia aproximativ opt miliarde de dolari și va șterge peste o jumătate de punct din creșterea economică.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *