Ultimele Știri

Turcia trebuie să pună capăt fluxului migratoriu până la 1 iunie

imigranti refugiati

Reprezentantul UE în Turcia a anunţat vineri data limită de 1 iunie, până la care Ankara trebuie să elimine fluxul de migranţi care ajung în insulele greceşti şi mai departe în statele occidentale, transmite Reuters.

Data limită anunţată de reprezentantul UE în Turcia corespunde intrării în vigoare a unui acord de readmisie între Ankara şi Bruxelles. Prin acest acord, autorităţile turce se angajează să primească înapoi toţi migranţii care sunt recuperaţi din apele teritoriale ale Turciei, dar şi pe cei care nu îndeplinesc condiţiile europene de azil. În schimb, statele europene vor demara un program de relocare a refugiaţilor de război direct de pe teritoriul turc.

Şeful delegaţiei UE din Turcia, Hansjorg Haber, a precizat, de asemenea, că măsurile de relaxare a regimului de vize pentru cetăţenii turci nu vor fi implementate automat în luna octombrie şi ţin de modul în care Turcia respectă înţelegerile semnate.

Mai mult, Haber a dat asigurări că cea mai mare parte din suma promisă de UE Turciei va fi folosită pentru ajutoare umanitare, precum şi educaţie şi infrastructură pentru migranţi.

Prin acordul UE-Turcia, semnat la sfârşitul anului trecut, autorităţile turce se angajau să reducă considerabil numărul migranţilor care pleacă spre Europa în schimbul unui ajutor financiar de 3 miliarde de euro. Turcia a primit până în acest moment doar 400 de milioane de euro pe care ar trebui să-i investească în îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă din taberele de refugiaţi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*