Ultimele Știri

UPDATE: Un nou conflict! Rusia califică drept „propagandă fără fundament” acuzațiile Turciei că i-a violat spațiul aerian

Un avion de vânătoare rus de tip Su-34 a încălcat vineri spaţiul aerian turc, în pofida unor avertismente radar, a anunţat sâmbătă Ministerul turc de Externe, în contextul unor tensiuni între cele două ţări implicate în războiul din Siria, relatează Reuters în pagina electronică.

turcia vs rusia

UPDATE: Ministerul rus al Apărării a calificat sâmbătă drept „propagandă fără fundament” declarațiile Ankarei că aviația rusă i-a violat din nou spațiul aerian vineri, informează AFP.

„Nu a avut loc nicio violare a spațiului aerian turc de către forțele aeriene ruse prezente în Siria”, a declarat pentru agențiile de presă ruse purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konacenkov, referindu-se la aviația rusă prezentă în spațiul aerian sirian de la 30 septembrie.

„Declarațiile turce despre pretinsa violare a spațiului său aerian de către un SU-34 rusesc sunt propagandă fără fundament”, a insistat el, adăugând că cei care acuză Rusia „nu pot fi decât propagandiști care au vizionat filme de acțiune de la Hollywood”.

UPDATE: Turcia a ameninţat Rusia că va suporta consecinţe, după ce a anunţat sâmbătă că un avion rus de tip Su-24 i-a încălcat spaţiul aerian în pofida unor avertismente, tensionând şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări implicate în războiul din Siria, însă Moscova a negat orice incursiune.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Iogor Knaşenkov, a negat că vreun avion rusesc a intrat în spaţiul aerian turc şi a catalogat acuzaţiile Ankarei drept „pură propagandă”.

El a declarat că instalaţiile radar turce nu sunt capabile să identifice un anumit avion, tipul sau naţionalitatea acestuia şi că nu s-a emis niciun avertisment în engleză sau rusă.

„Nu a existat nicio încălcare a spaţiului aerian turc de către avioane din cadrul grupului aerian rus din Republica arabă siriană. Declaraţia Turciei cu privire la o presupusă încălcare a spaţiului aerian de către un Su-24 rus este propagandă nefondată”, a declarat Konaşenkov, citat de Tass şi RIA Novosti, potrivit The Associated Press.

„Niciunul dintre aceste radare nu sunt capabile să stabilească tipul şi naţionalitatea unei aeronave – indiferent dacă e rus sau face parte din aşa-numita coaliţie anti-ISIS condusă de Statele Unite”, a adăugat el, referindu-se la coaliţia împotriva grupării Statul Islamic (SI).

O asemenea identificare „este posibilă numai prin contact vizual direct cu altă aeronavă, ceea ce nu s-a întâmplat. Să spui serios că cineva a avertizat pe altcineva «în rusă şi engleză», cu ajutorul acestor radare, este un lucru pe care-l pot face doar nişte propagandişti ignoranţi care se uită la blockbustere de la Hollywood”, a comentat generalul.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Rusia că va fi „obligată să suporte consecinţe”, dacă va continua să încalce spaţiul aerian al Turciei.

Erdogan a făcut această declaraţie sâmbătă, după ce Ankara a anunţat că un avion rus a încălcat din nou frontiera turcă.

El a acuzat Moscova de acţiuni „iresponsabile”, care afectează pacea mondială.

Şeful statului turc a declarat că vrea să îl întâlnească pe omologul său rus Vladimir Putin, în urma acestui nou incident. Cei doi lideri nu s-au mai întâlnit de la incidentul din noiembrie.

Ambasadorul rus a fost convocat în legătură cu acest incident vineri seara târziu, precizează ministerul într-un comunicat, adăugând că această încălcare arată în mod clar că Rusia vrea ca problemele dintre cele două ţări să degenereze.

„Îndemnăm în mod clar Federaţia rusă să nu încalce spaţiul aerian turc, care este totodată spaţiu aerian NATO”, subliniază ministerul.

„Subliniem încă o dată că (eventuale) consecinţe nedorite ale unui asemenea comportament iresponsabil vor aparţine în totalitate Federaţiei ruse”, avertizează diplomaţia turcă.

Turcia a doborât un avion rus de război în noiembrie, într-un incident care a afectat puternic relaţiile dintre cele două ţări. Rusia a impus sancţiuni economice Turciei, care i-au afectat turismul şi exporturile.

Jens Stoltenberg îndeamnă Rusia să respecte spaţiul aerian al NATO după incidentul de vineri

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat sâmbătă Rusia să acţioneze „în mod responsabil” şi să respecte „deplin” spaţiul aerian al Alianţei Nord-Atlantice, imediat după ce Ankara a anunţat că un avion rus de vânătoare de tip Su-34 i-a încălcat vineri spaţiul aerian.

„Îndemn Rusia să acţioneze în mod responsabil să să respecte deplin spaţiul aerian NATO”, declară Stoltenberg, citat într-un comunicat.

„Rusia trebuie să adopte toate măsurile necesare pentru a se asigura că asemenea încălcări nu se repetă”, îndeamnă secretarul general al Alianţei.

Erdogan vrea să îl întâlnească pe Putin după ce un avion rus încalcă spaţiul aerian turc

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că vrea să îl întâlnească pe omologul său rus Vladimir Putin, după ce un avion rus de vânătoare a încălcat spaţiul aerian turc la frontiera cu Siria, relatează Reuters în pagina electronică.

„I-am spus Ministerului nostru de Externe să transmită că doresc să mă întâlnesc personal cu domnul Putin. Nu am primit încă un răspuns”, a declarat Erdogan pentru presă, pe aeroport, înainte să plece într-o vizită în America Latină.

Ministerul turc de Externe a anunţat că un avion rus de vânătoare de tip Su-34 a pătruns în spaţiul aerian turc vineri, în pofida unor avertismente radar.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*