Ultimele Știri

Turcia se îndreaptă spre alegeri anticipate

Recep Tayyip Erdogan

A trecut o lună de la alegerile parlamentare din Turcia, iar negocierile pentru formarea unei coaliții sunt în impas, ceea ce ar putea aduce la noi alegeri anticipate.

După ce Partidul Justiției și Dezvoltării, al președintelui Erdogan a pierdut majoritatea absolută în parlament pentru prima dată de la preluarea puterii în 2002, șeful statului turc a declarat că nu exclude organizarea de alegeri anticipate în cazul eșecului negocierilor în vederea formării unui guvern de coaliție.

Înainte numirii premierului în exercițiu, Ahmet Davutoglu, Recep Tayyip Erdogan are misiunea de a forma o majoritate stabilă în parlamentul de la Ankara.

„Doresc formarea unei coaliții care să dispună de majoritate în parlament. Dacă nu va fi format un guvern, soluția va aparține din nou poporului. Dacă parlamentul nu poate rezolva chestiunea, o va face poporul. Nu trebuie să ezităm să ne întoarcem la popor”, a adăugat Recep Tayyip Erdogan, atrăgând atenția asupra „gravelor probleme” cu care se confruntă țara în prezent.

La alegeri, AKP a obținut 40,8% din sufragii și deține 258 din cele 550 de locuri de deputați, net sub majoritatea absolută de 276.

Partidul Democrat al Poporului (HDP, kurd) a creat surpriza în alegeri, reușind să depășească pragul impus de 10% pentru a trimite aleși în parlament. Mare învingătoare a scrutinului, mișcarea condusă de Selahattin Demirtas a reunit 13,1% din sufragii și a obținut 80 de locuri.

Celelalte două principale concurente ale partidului aflat la putere, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) și Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta), au obținut 25% și, respectiv, 16,3% din voturi, totalizând 133 și, respectiv, 80 de locuri.

Cele trei partide din opoziție au declarat înaintea scrutinului că vor refuza să formeze un guvern de coaliție cu AKP.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*