Ultimele Știri

Turcia: Premierul Erdogan a câştigat alegerile cu scorul de 52%, conform primelor rezultate

Prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan a câştigat alegerile prezidenţiale cu 52 la sută din voturi, conform numărătorii parţiale a voturilor. Astfel, Erdogan devine primul preşedinte al Turciei ales de popor. Biroul Consiliul Electoral Central, prin vocea lui Sadi Guven, a anunţat victoria lui Erdogan în alegerile prezidenţiale, potrivit rezultatelor provizorii.

„Preşedintele Partidului AK şi prim-ministrul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a devenit primul preşedinte ales de popor.”, a postat pe contul său de twitter ministrul Justiţiei, Bekir Bozdag.

Cu 99.05 la sută din buletinele de vot numărate, Erdogan conduce cu 51,71 la sută, informează Hurriyet Daily. Ekmeleddin Ihsanoglu, fostul secretar general al Organizaţiei de Cooperare Islamică, a primit 38,56 la sută din voturi. Selahattin Demirtas, șeful de stânga pro-kurd, Partidul Popular Democrat, este pe locul al treilea, cu puţin sub 10 la sută.

Erdogan este în prezent prim-ministrul Turciei şi va deveni primul președinte al Turciei ales prin vot popular. Până în prezent, preşedinții ţării au fost aleşi de către membri ai Parlamentului turc. Amendamentul care a schimbat modul în care Turcia îşi alege liderii săi a fost elaborat pentru prima dată în 2007.

Criticii lui Erdogan îl acuză de abuzuri privind libertatea presei, libertatea internetului, şi condamnă stilul său autoritar de conducere. Anul trecut a fost deosebit de greu pentru Erdogan; el a fost zguduit  la nivel naţional de protestele anti-guvernamentale din vara trecută, care au fost urmate de un scandal de corupţie în cercul său politic.

Erdogan a sărbătorit victoria alături de susţinătorii săi în piaţa centrală din Ankara.

ankara

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*