Ultimele Știri

Turcia: nouă jurnalişti arestați, inclusiv redactorul-şef al cotidianului Hürriyet

Autorităţile turce au arestat, marţi, nouă jurnalişti, în rândul cărora se află şi redactorul-şef al cotidianului ”Hürriyet”, pentru presupuse legături cu predicatorul Fethullah Gülen, acuzat că a organizat tentativa nereuşită de lovitură de stat din luna iulie, informează Russia Today.

În total, Biroul Procuraturii din Istanbul a emis mandate de arestare împotriva a 35 de persoane, acuzate de legături cu unităţi ale armatei care au încercat să îl răstoarne de la putere pe preşedinteleRecep Tayyip Erdoğan, pe 15 iulie, precizează cotidianul”Hürriyet”.

Printre jurnaliştii arestaţi, acuzaţi de propagandă pro-Gülen, se află şi Dincer Gokce, redactorul-şef al site-ului în limba engleză de la”Hürriyet”. Ceilalţi opt, reţinuţi în Istanbul, Ankara şi în provincia Kocaeli din nord-vestul Turciei, sunt actuali sau foşti jurnalişti de la publicaţiile ”Bugun”, ”Radikal” şi ”Yeni Safak”, dar şi de la fostul ziar de opoziţie ”Zaman”, potrivit televiziunii turce NTV. 18 suspecţi au părăsit Turcia şi alţi opt au fost daţi în urmărire de autorităţi.

Guvernul turc, care l-a acuzat pe predicatorulFethullah Gülen, exilat în Statele Unite, că a orchestrat puciul din luna iulie, a întreprins apoi o operaţiune vastă de arestări şi concedieri în armată, poliţie, justiţie, educaţie, afaceri şi mass-media împotriva partizanilor lui Gülen.

La rândul lui, fostul imam a dezminţit cu fermitate orice implicare în tentativa de lovitură de stat din Turcia. Numeroşi jurnalişti se află în prezent în închisoare, în aşteptarea proceselor. Printre aceştia se află şi Nazli Ilicak, fost deputat, care a fost concediat de la cotidianul pro-guvernamental ”Sabah”, în 2013, după ce a criticat mai mulţi miniştri implicaţi într-un scandal de corupţie, orchestrat, potrivit autorităţilor de la Ankara, de Fethullah Gülen.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*