Ultimele Știri

Tudor Chiuariu, urmărit penal în dosarul ‘Retrocedărilor’

 Dosarul retrocedărilor face o nouă victimă și anume senatorul liberal, Tudor Chiuariu, fiind acuzat de trafic de infuență deoarece a cerut două milioane de euro pentru a interveni pe lângă prefectul de Bacău pentru rezolvarea situaţiei privind retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure.

Tudor Chiuariu ar fi fost audiat la Direcția Națională Anticorupție Brașov, potrivit unor surse judiciare, pentru a i se aduce la cunoștință învinuirea de trafic de influenţă. Procurorii au luat în cazul acestuia măsura controlului judiciar.

Sursele citate au precizat Tudor Chiuariu ar fi cerut, în calitate de avocat, două milioane de euro să intervină la prefectul judeţului Bacău, „pentru rezolvarea situaţiei cu pădurea lui Paltin Sturdza”, notează Mediafax.

Chiuriu ar fi cerut banii direct de la Gheorghe Paltin Sturdza, au mai spus sursele citate, fără a preciza dacă acesta ar fi primit vreun ban din suma cerută.

În ce constă defapt acest dosar şi care sunt ramificaţiile sale?

Procurorii cercetează, vizează, infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie care au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier şi 100 de hectare de teren agricol, arată DNA, într-un comunicat de presă.

Conform aceloraşi surse, doar 43.000 din cele 90.000 de hectare (de nouă ori suprafaţa municipiului Braşov, de exemplu – n. red) de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate până în prezent, pentru celelalte suprafeţe dosarele fiind pe rolul instanţelor. Printre localităţile în care s-ar fi făcut retocedările ilegale de terenuri sunt Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana, au precizat sursele judiciare.

Potrivit anchetatorilor, „la data de 17 aprilie 2012, în urma unei înţelegeri prealabil, la solicitarea inculpatului Adam Ioan, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea unei persoane şi în defavoarea Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA”.

„Decizia judecătorească ar fi fost pronunţată în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, respectiv fără prezenţa vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reţinută de instanţele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945. Astfel, a fost creat un prejudiciu, în sarcina RNP ROMSILVA, de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier)”, se arată în motivarea trimetrii în judecată a celor patru.

Imediat după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, „inculpatul Adam Ioan împreună cu alte persoane interesate şi cu inculpatul Hrebenciuc Viorel, a constituit şi coordonat un grup, ce urmărea să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată.

În acest scop, membrii grupului urmăreau să intervină asupra funcţionarilor cu atribuţii la nivelul instituţiilor locale, astfel încât aceştia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuţiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri ( de exemplu să nu se formuleze plângeri în instanţă împotriva deciziilor Comisiei judeţene de fond funciar Bacău).

În acest context, în calitate de director general al RNP Romsilva, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, începând cu anul 2013, inculpatul Crăciunescu Adam a răspuns solicitărilor nelegale formulate de către inculpatul Hrebenciuc Viorel, prin intermediul suspectului Sîrbu Ilie, referitoare la modul în care RNP Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de pădure de peste 40.000 de hectare.

În consecinţă, inculpatul Crăciunescu Adam a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a şicanat efectuarea de acţiuni în justiţie împotriva intereselor avute de grupul infracţional organizat format din inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate.

După ce jurista din cadrul Romsilva semnat o acţiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecăţii până la soluţionarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanţă (cerere admisă de ÎCCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Adam a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă şi i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna şi punerea în aplicare a acestei decizii”.

Cum au ajuns doi prinţi să fie acuzaţi într-un dosar de corupţie şi ce implicare au aceştia în Dosarul Retocedărilor?

Paul Philippe şi Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, şi pretinzând că sunt moştenitorii bunurilor deţinute de Casa Regală a României, „au cumpărat influenţă de la Iacob Sorin Ion”. Iacob le-ar fi promis celor doi că va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la funcţionari cu atribuţii în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obţinerea mai multor terenuri şi clădiri.

Aceştia ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din oraşul Broşteni, judeţul Suceava. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri şi s-ar fi încercat „să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broşteni să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe”. Astfel, cei doi prinţi au încercat să obţină ilegal un teren de circa 30.000 de hectare, pretinzând că sunt moştenitorii de drept ai acestuia.

Principalul artizan al aceste afaceri se pare că este nimeni altul decât baronul local PSD, Adam Ioan, care în colaborare cu Viorel Hrebenciuc şi Ilie Sârbu ar fi prejudiciat statul român prin acţiunile lor cu suma de 303.888.615 euro.

 Ioan Adam este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă, într-un dosar care vizează infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie care au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier şi 100 de hectare de teren agricol. În acest dosar este implicată şi soţia sa, judecătoarea Roxana Adam.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Tudor Chiuariu, urmărit penal în dosarul ‘Retrocedărilor’

  1. CRED CA TREBUIE SA L INVIEM PE VLAD TEPES CA AM IMPRESIA CA SA AJUNS LA LIMITA MAXIMA ADDMISIBILA , , NU STIU CINE A INVENTAT PREZUMTIA ASTA DE NEVINOVATIE , CA UITATI CE SE INTAMPLA INFRACTORII STAU SUB ACEASTA PLAPUMA SI TERGIVERSEAZA URMARIREA 7 SAU 8 ANI PRIN PILE SI CUNOSTIINTE SPALA BANII FURATI SI DUPA ACEEA SE DA N.U.P. , DOAMNE PAI JUSTITIA SI LEGEA IN SINE DA APA LA MOARA , CU LAI DOVEDIT GATA LA ZDUP SI INDIVIDUL SA DOVEDEASCA CA ESTE NEVINOVAT ,,,, CE TOT FACEM ATATA CAZ DE O DEMOCRATIE PROST LANSATA SI PRACTICATA CE PROBLEME INTIME , PERSONALE ETC CATUSELE SI DISCIPLINA CA OMUL CAND NU SE STIE URMARIT ESTE CEL MAI PERFID SI PERICULOS ANIMAL …. LEGEA BIG BRADER TREBUIE APLICATA !!!

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*