Ultimele Știri

Tu știai cine a fost inventatorul oțelului inoxidabil?

Se împlinesc 66 de ani de la moartea lui Harry Brearley. El a fost inventatorul oțelului inoxodabil care la început era denumit ”oțelul fără rugină”, urmând ca ulterior acesta să fie cunoscut sub numele de ”oțel inoxidabil” sau ”inox”.

Brearley este de origine engleză și s-a născut în Sheffield, din Anglia. Pasiunea sa în metalurgie s-a datorat în mare parte faptului că provenea dintr-o familie în care tatăl era muncitor în topitorie. La vârsta de 12 ani acesta a renunțat la studii pentru a lucra într-o firmă de oțel, ulterior însă, a reușit să își termine și studiile în paral. S-a specializat în tehnici de producere a oțelului și metode asociate de analiză chimică.

Numele său în domeniul metalurgiei a crescuta rapid iar la vârsta de 30 ani era cunoscut deja ca un specialist experimentat. Ba chiar a fost invitat să conducă proiectul unor două companii de siderurgie noi din Sheffield, care s-au pus de acord să finanțeze un laborator de cercetări unde Barley avea să fie responsabil.

Invenția inoxului s-a desfășurat în anii agitați dinaintea Primului Război Mondial, când apăreau tot mai multe probleme de eroziune a țevilor de armament și pieselor de artilerie. Acesta a încercat metode de a da naștere unui oțel care să reziste mai bine la temperaturile înalte care produc eroziune. A început prin a adăuga crom, care mărește punctul de topire a materialelor.

După diverse stadii de studiu, Bearley  și-a extins cercetările incluzând teste cu acizi alimentari, cum ar fi oțetul și sucul de lămâie, obținând rezultate promițătoare.

Studiile sale au fost întrerupte în anii 1920, iar cu 5 ani în urmă a încetat să mai lucreze  la laborator. Invenția oțelului inoxidabil a fost finalizată în 1924, prin succesorul său W. H. Hatfield care a adaugat oțelului, pe lângă crom, și nichel.

După atâția ani de la inventarea sa, inoxul este folosit în lucruri extraordinare. Iată!

inox

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*