Ultimele Știri

Tsipras organizează un REFERENDUM pe tema propunerilor creditorilor internaţionali

Alexis Tsipras

Premierul grec, Alexis Tsipras, întors în țară de la Bruxelles, a anunțat aseară că va organiza la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor creditorilor săi internaţionali.

Încă o mișcare dramatică care lasă Europa cu sufletul la gură în privința problemei grecești. După ce a făcut o reuniune de urgență a cabinetului său de miniștri, Tsipras, nemulțumit de pachetul de măsuri de austeritate propuse de creditorii țării, a spus că într-un ultim efort de a evita falimentul, va supune votului poporului acceptarea sau nu a propunerilor Troicii.

„După cinci luni de negocieri dure cu partenerii noștri, din păcate, s-au încheiat prin a face o propunere care este un ultimatum democrației grecești și poporului grec. Un ultimatum care vine în contradicție cu principiile fondatoare și valorile europene, valorile construcției noastre europene comune”, a declarat Tsipras într-o adresare națională.

Liderul, care doar câteva ore mai devreme a respins propunerile creditorilor, după mai multe zile de discuții la Bruxelles, a lăsat de înțeles grecilor că se confruntă acum cu o „responsabilitate istorică” pentru a răspunde la ultimatumul oferit pentru prelungirea programului financiar de salvare a Greciei.

El a mai declarat că reformele propuse sunt „un șantaj pentru acceptarea unor măsuri de austeritate severe și umilitoare, fără a avea scopul și perspectiva de a asigura vreodată prosperitate socială și economică”.

Descriind votul ca fiind o „decizie istorică” pentru poporul grec, Tsipras a spus că a informat liderii din Franța, Germania și pe șeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi cu privire la această decizie d a organiza un referendum.

„Le-am cerut să extindă cu câteva zile termenul de achitare a datoriilor astfel încât acest proces democratic să poată avea loc”, a spus el.

Grecii urmează să fie întrebați pe data de 5 iulie dacă vor să accepte sau să respingă creșterea taxelor și reducerea pensiilor pe care UE, BCE și Fondul Monetar Internațional au stabilit ca o condiție pentru a prelungi programul de salvare.

Grecia mai mare de primit 7,2 miliarde de euro din programul de salvare în valoare de 240 de miliarde de euro. În lipsa fondurilor, Grecia riscă să nu poată plăti FMI datorii de 1,54 miliarde de euro scadente pe 30 iunie.

De asemenea, ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, a declarat că Grecia şi creditorii săi au „datoria” de a ajunge la un acord în cadrul reuniunii Eurogrupului, care va avea loc astăzi, la Bruxelles.

Publicaţia The Guardian a relatat că documentele au fost înaintate joi miniştrilor de Finanţe din zona euro şi vor fi analizate înainte de reuniunea de sâmbătă a membrilor Eurogroup.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*