Trump cere pedepsirea femeilor care fac avort

  • Adelina Mitrache
  • 31 martie 2016
  • Externe
donald trump

Favoritul la învestitura republicană Donald Trump a cerut ca femeile care fac avort să fie pedepsite, în cazul în care întreruperea de sarcină devine ilegală, propunere care a stârnit un val de critici ce l-a determinat pe controversatul om de afaceri să revină asupra afirmaţiilor şi să spună că numai persoana care a făcut avort ar trebui pedepsită, relatează Reuters.

Mai exact, într-un interviu pentru MSNBC, Trump a spus că, dacă Statele Unite interzic avortul, unele femei vor încerca să îşi întrerupă sarcina ilegal. “Trebuie săă existe o formă de pedeapsă”, a subliniat el. Întrebat ce propune în acest sens, Trump a răspuns: “Asta nu ştiu”.

“Medicul sau oricine face acest act ilegal ar trebui să fie tras la răspundere din punct de vedere legal, nu femeia (…). Femeia este o victimă în acest caz, la fel ca viaţa din pântece”, a explicat Trump într-un comunicat dat publicităţii ulterior.

“Poziţia mea nu s-a schimbat”, a dat asigurări Trump după aceea.

Fosta vedetă de televiziune susţine interzicerea avorturilor, cu anumite excepţii.

Avortul a devenit legal în Statele Unite în 1973, în baza unei decizii a Curţii Supree. Numai aceeaşi instanţă sau adoptarea unui amendament constituţional poate schimba această măsură la nivel federal. Între timp, mai multe state au adoptat legi prin care au limitat dreptul la întreruperea sarcinii.

Fost democrat, Trump a fost criticat pentru că a susţinut, în trecut, dreptul la avort.

Poziţia oficială a Partidului Republican este că avortul ar trebui să fie ilegal. Politicienii conservatori şi activiştii anti-avort cer chiar mai mult decât atât. Ei susţin că întreruperea sarcinii este echivalentă cu o crimă şi cer pedepsirea medicilor responsabili. Ei tind să evite, însă, să ceară şi pedepse pentru mame.

Acesta este exact tipul de controversă de care elitele republicane se tem. Pe de o parte, nu pot pleda pentru avort sau pentru comiterea unei infracţiuni. Pe de alta, dacă cer deschis pedepsirea mamelor care aleg să îşi înterupă sarcina vor pierde alegători, explică BBC News.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *