Ultimele Știri

Tribut adus de 4 tineri curajoşi, eroilor căzuţi la datorie în Caucaz

În contextul manifestărilor dedicate Zilei Armatei României, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor  a organizat vineri, 24 octombrie, începând cu ora 9.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, ceremonia de depunere a unei urne cu pământ adus de un grup de alpinişti români de la Kîzburun-Baksan, Republica Kabadrino-Balkariia, Federaţia Rusă.
Elbrus Expedition
În acel loc, Divizia 2 Munte Română a fost implicată într-un război de poziţii în Caucazul de Nord, în intervalul august-octombrie 1942, reuşind să ocupe un important cap de pod la sud de râul Baksan, în zona Cotei 910. În bătăliile purtate, în acest context, pentru cucerirea oraşului Nalchik – actualmente capitala Republicii Autonome Kabardino-Balkaria din cadrul Federaţiei Ruse – au căzut la datorie 820 de militari români din această divizie de elită.
627x0 (1)
Ceremonia care a avut loc vineri, a fost, a doua de acest fel, prima desfăşurându-se în cursul anului 2013, în preajma Zilei Eroilor. Cu acel prilej, au fost depuse, de asemenea, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, patru urne cu pământ adus de către Asociaţia “Tradiţia Militară” de la mormintele eroilor români căzuţi la datorie la Ţiganca (Republica Moldova), Sevastopol şi Odessa (Ucraina), Stalingrad (Federaţia Rusă).
 627x0
Nicolae Cristian Bădescu, Bogdan-Valeru Badea, Walter Cezar Romer şi Ionuţ Ciobanu au vrut să aducă un tribut Vânătorilor de Munte români care în perioada 1942-1943 au fost angajaţi în lupte în Munţii Caucaz.  În cursul expediţiei cei patru tineri au arborat un drapel realizat în onoarea ostaşilor romani la altitudinea de 5.642 de metri pe Vârful Elbrus situat în Munţii Caucaz, dar şi în alte puncte de interes pentru campania militară din anii 1942-1943. Tinerii au fost prezenţi astăzi la evenimentul organizat de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, cu ocazia depunerii urnei cu pământ aduse din Caucaz, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.  
 627x0 (2)
Vânătorii de munte au reprezentat, pe toată durata Campaniei din Est din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, trupe de elită ale infanteriei române. Cea mai cunoscută dintre acestea este Divizia 2 Munte Română, care şi-a căpătat pe front un binemeritat renume -“Divizia de Cremene”.

Din acele zile dominate de lupte grele şi pierderi dureroase printre români, supravieţuitorii îşi amintesc de o frază rostită de sergentul Rusu (Divizia 2 Munte): “Cota 910, sece-o Dumnezeu s-o sece”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*