Trezoreria avertizează în legătură cu riscul unei recesiuni în cazul „Brexitului”

  • Adelina Mitrache
  • 23 mai 2016
  • Externe
brexit

Părăsirea Uniunii Europene ar provoca „ani de recesiune” în Marea Britanie, a atras atenția luni ministrul britanic de finanțe, George Osborne, în contextul în care campania se intensifică cu o lună înainte de referendumul privind un eventual Brexit, relatează AFP.

Potrivit unui studiu prezentat de Trezoreria britanică, retragerea din Uniunea Europeană ar provoca un „șoc imediat și violent” Marii Britanii și i-ar afecta creșterea economică.

„Exact cu o lună înainte de referendumul (de la 23 iunie), poporul britanic trebuie să își pună această întrebare: putem în cunoștință de cauză vota pentru o recesiune?”, a întrebat George Osborne într-un comentariu care însoțește raportul Trezoreriei.

Analiza prevede două scenarii dacă alegătorii optează pentru Brexit: un „scenariu șoc” care vede diminuarea produsului intern brut cu 3,6% în raport cu previziunile pe doi ani și un „scenariu de șoc violent” în care pierderea s-ar situa la 6%. George Osborne și premierul David Cameron și-au înmulțit predicțiile sumbre asupra consecințelor pe care, în opinia lor, le-ar avea Brexitul.

Marile instituții naționale și internaționale au decretat alerta generală și își sporesc avertismentele împotriva unui Brexit.

Banca Angliei a adus în discuție posibilitatea unei „recesiuni tehnice”. FMI atrage atenția asupra „riscului important pentru economia mondială”. Miniștrii de finanțe din țările G7 se tem de un „șoc”.

Iain Duncan Smith, un responsabil cu rang înalt al Partidului Conservator condus de David Cameron, a afirmat însă că analiza Trezoreriei „nu este un studiu corect (…), ci orientat”.

Potrivit unor sondaje de opinie concordante, tabăra rămânerii în UE ar urma să câștige referendumul.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *