Ultimele Știri

Trei cetăţeni români minori şi mama lor au fost evacuaţi, la cerere, din Siria şi repatriaţi

siria

MAE informează că, miercuri, trei cetăţeni români minori şi mama acestora, cetăţean sirian, au fost evacuaţi, la cerere, din Siria şi repatriaţi pe cale aeriană din Liban, cu sprijinul misiunilor diplomatice române la Damasc şi Beirut şi al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

„Cele patru persoane au părăsit în condiţii de siguranţă Siria pe cale terestră către Liban la data de 15 septembrie 2015. Misiunea diplomatică de la Damasc a eliberat documentele de călătorie necesare repatrierii celor trei cetăţeni români, iar Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), filiala Damasc, a asigurat transportul grupului la Beirut cu autoturismele din dotarea organizaţiei”, se menţionează într-un comunicat transmis de MAE.

De asemenea, grupul a fost asistat de către Ambasada României la Beirut şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie pentru îndeplinirea formalităţilor de îmbarcare la aeronavă, în vederea repatrierii.

MAE precizează că misiunea diplomatică a României în Siria este în permanent contact cu cetăţenii români din zonele de conflict, acordându-le sprijinul necesar, pentru facilitarea comunicaţiilor, sprijin logistic şi de aprovizionare, în funcţie de situaţia specifică în care se găsesc aceştia. De asemenea, misiunea eliberează documente de călătorie şi asigură serviciile consulare necesare, după caz.

„Măsurile fac parte din demersurile constante de sprijin consular acordat de MAE, prin Ambasadele României la Damasc şi Beirut, cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite, în statele cu risc major de securitate”, se mai arată în comunicat.

MAE precizează că, în cooperare cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), filiala Damasc, a intervenit în mod direct pentru asigurarea asistenţei şi protecţiei consulare, facilitând până în prezent evacuarea şi repatrierea din Siria a unui număr de 692 de cetăţeni români şi membri de familie.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările ferme adresate cetăţenilor români aflaţi în zonele de conflict să contacteze misiunile României din teritoriu pentru a-şi înregistra prezenţa în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistenţă şi protecţie consulară.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea informaţiilor furnizate atât prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă” (ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone), cât şi al serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*