Ultimele Știri

Trecutul dubios al noului consilier prezidențial Sergiu Nistor

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru numirea lui Sergiu Nistor în funcția de consilier prezidențial pentru cultură și patrimoniu. 

Sergiu Nistor, în vârstă de 54 de ani, este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, specializat în conservarea integrată a patrimoniului construit. Până a fi numit consilier prezidențial, acesta a fost coordonator, în 2007, al proiectului cultural Sibiu, capitală culturală europeană, a fost secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO (2008/2009), președinte al reprezentanței din România a Consiliului Mondial al Monumentelor și Siturilor (din 2006) și fost secretar de stat în 2012 la Ministerul Culturii și Cultelor.

De-a lungul timpului, deși Sergiu Nistor s-a declarat un adversar al proiectului exploatării aurifere de la Roșia Montană, acesta nu a făcut nimic în calitate de secretar de stat pentru includerea Roșiei Montane în lista preliminară UNESCO, ba mai mult decât atât, acesta a blocat o asemenea rezoluție, în septembrie 2013, când era comisarul unui congres pentru patrimoniu organizat la Sinaia de Uniunea Arhitecților și Universitatea de Arhitectură București.

Noi, ICOMOS România, organizaţie de specialişti, spunem că la Roşia Montană sunt suficiente elemente care să merite o evaluare a importanţei sit-ului din perspectiva valorii sale universale. I-am cerut ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional să facă, măcar în al 12-lea ceas, o expertiză a valorii sit-ului de la Roşia Montană”, declara Sergiu Nistor în luna septembrie a anului 2011, după care peste un an a devenit secretar de stat.

De asemenea, în aceeași perioadă în care era oficial în Ministerul Culturii, a semnat avizul pentru construirea turnului de 45 metri înălțime la intersecția bd. Mihai Eminescu cu Calea Dorobanți, peste două clădiri vechi de peste 100 de ani. Din cauza mai multor proteste și petiții ale locatarilor din regiune proiectul a fost oprit, pentru că investitorii privați nu mai puteau iniția Planuri Urbanistice Zonale pe zonele protejate, conform modificării Legii urbanismului. 

Totuși, un an mai târziu proiectul a fost deblocat, iar investitorul și-a dorit începerea lucrărilor, motiv pentru care ONG-ul ProMoDo a făcut un apel disperat în spațiul public, iar Consiliul Internațional al Monumentelor, de pe lângă UNESCO, a dat o rezoluție prin care condamnă distrugerea patrimoniului istoric din București, avertismentul venind de la Bruxelles și nu de la reprezentantul din Romania, care era însuși Sergiu Nistor și care era de atribuția lui, să apere patrimoniul din România.

Un alt fapt incriminatoriu al noului consilier prezidențial ar putea fi faptul că a fcolaborat cu fostul ministru Adrian Iorgulescu, care a produs statului un prejudiciu de peste un milion de lei, din cauza atribuirii ilegale a unui contract de achiziție publică. Chiar inspectorii CCR au stabilit că această responsabilitate revine echipei din care a făcut parte și Sergiu Nistor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*