Transportatorii vor intra în grevă japoneză şi vor circula cu o viteză de 30 km/h în fiecare zi, timp de o oră

  • Adrian Marinescu
  • 19 august 2016
  • Social

Transportatorii vor intra în grevă japoneză în semn de protest faţă de nivelul ridicat al tarifelor la asigurările obligatorii RCA şi vor circula zilnic o oră cu o viteză redusă la 30 km/h, oriunde s-ar afla în România, până când preţul poliţelor se va reduce la maxim 4.907 lei pe an pentru camioane, de la 22.000 de lei în prezent, a anunţat vineri Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Transportatorii au anunţat miercuri că au depus deja cererea oficială pentru a organiza un protest la nivel naţional pe 15 septembrie, la care ar putea participa 40.000 de autovehicule.

Protestul va fi organizat de UNTRR, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) şi Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier Apulum.

Transportatorii au luat această decizie după eşecul înregistrat în negocierile purtate cu guvernul şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), referitoare la scăderea tarifelor RCA.

„UNTRR atrage atenţia Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei României că transportatorii rutieri s-au săturat de lipsa de măsuri a autorităţilor faţă de criza din piaţa RCA, după ce tarifele pentru camioane la clasa B0 s-au dublat, ajungând la peste 22.000 de lei pe an”, precizează organizaţia.

Transportatorii cer reducerea primelor RCA la valorile maximale cuprinse în raportul întocmit anul acesta, pentru perioada 2013-2015, de către compania de consultanţă Milliman, la cererea ASF.

Asociaţiile au calculat că, la o daună medie de 11.038 lei pentru un camion cu masa de peste 16 tone şi o frecvenţă a daunei de 18,22%, pima medie ar trebui să fie de 4.907 lei, nu peste 22.000 de lei, cât este în prezent.

Transportatorii care participă la greva japoneză sunt rugaţi să-şi pună în parbrizul autovehiculelor o pancartă cu mesajul ”Protest RCA – Merg o oră pe zi cu 30 km/h – Vreau să trăiesc”.

UNTRR consideră că firmele de asigurare nu sunt, de fapt, interesate de reducerea riscurilor, ci vor doar să pună pe spatele transportatorilor rutieri costuri de administrare extrem de mari, stabilindu-şi tarifele fără a lua în calcul riscurile şi sustenabilitatea.

Patronatele solicită Guvernului să intervină prin Legea concurenţei nr. 21/1996, care permite executivului intervenţia şi blocarea preţurilor pe un segment de piaţă, dacă se constată existenţa unor dezechilibre majore.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *