Transportatorii cer Guvernului un tarif de referinţă la toate preţurile RCA

  • Adrian Marinescu
  • 13 septembrie 2016
  • Economie
rca

Patronatele din transport se aşteaptă că Guvernul să aprobe miercuri prin Ordonanţă de Urgenţă, după ce vor consulta şi Consiliul Concurenţei, introducerea unui tarif de referinţă la toate preţurile RCA, diferenţiat pe toate tipurile de vehicule, tarif care ar trebui transmis trimestrial către ASF.

Peste acest preţ de referinţă, ar urmă să se aplice sistemul bonus-malus, spun trasnportatorii, care speră că astfel nu se va mai ajunge la explozia preţurilor. Chiar şi dacă va fi aprobat acest tarif de baza, dat fiind faptul că măsură nu se va resimţi prea curând, transportatorii spun că protestul ar putea avea loc în continuare fiind aşteptate 5.000 de vehicule joi în faţă Guvernului şi circa 100.000 de maşini în toată ţară.

„Ideea introducerii unui tariful de referinţă a fost agreată săptămâna trecută la discuţiile pe care le-am avut în Parlament cu senatorii şi reprezentanţii ASF. Nu am văzut nici un fel de reticenţă faţă de aplicarea tarifului de referinţă nici azi la discuţiile pe care le-am avut la Guvern. Rămâne însă că miercuri la ora 8 să ne întâlnim la Guvern cu Consiliul Concurenţei pentru a discuta formă pe care trebuie să o ia tariful de referinţă în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă. Preţul de referinţă va fi practic o baza de calcul în preţul final al primei RCA, care ar trebui să includă şi cheltuieli administrative, dar limitate la o valoare decentă, la care asigurătorul vine şi aplică criteriile de risc, sistemul bonus malus, astfel încât să avem tarife rezonabile”, a declarat Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).

Peste 100.000 de vehicule sunt pregătite joi pentru protestul RCA în peste 20 de oraşe din ţară

Preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu, speră că introducerea acestui tarif de referinţă în calculul primelor RCA să fie permisă de Consiliul Concurenţei, iar Guvernul să aprobe în sedina de miercuri Ordonanţă de Urgenţă în acest sens.

„Am primit aprobarea de a aduce la protest 5.000 de vehicule, joi, în faţă Guvernului. Proteste vor fi declanşate şi în peste 20 de oraşe din ţară, unde aşteptăm să se adune circa 100.000 de vehicule. Nu vom da înapoi dacă mâine în şedinţa de Guvern nu va fi adoptat acel tarif de referinţă”, a spus Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Potrivit celor doi şefi de patronate, tariful de referinţă se va calcula pe categorii şi nu va fi acelaşi pentru toate tipurile de vehicule. Acest tarif de referinţă ar urmă să fie transmis trimestrial către ASF.

Va mai avea loc protestul de joi dacă Guvernul aprobă tariful de referinţă?

Augustin Hagiu spune că în cadrul negocierilor care au avut loc astăzi la Guvern dintre patronate şi miniştrii Borc şi Dancu, nu s-a obţinut şi agrearea solicitării de a îngheţa tarifele RCA la nivelul din luna iunie a anului trecut, cu marja asumată de preşedintele ASF, de 52,7%.

Cei doi şefi de patronate au declaraţii nuanţate când vine vorba de organizarea protestului de joi, 15 septembrie, în condiţiile în care Guvernul şi Consiliul Concurenţei vor aprobă introducerea tarifului de referinţă la preţurile RCA.

„Dacă formă finală a Ordonanţei de Urgenţă nu va cuprinde măsuri pe termen scurt, protestul va continuă”, a spus Augustin Hagiu, preşedintele FORT, precizând că în opinia să o măsură pe termen scurt ar fi fost îngheţarea preţurilor RCA la nivelul de anul trecut, lucru care este refuzat de Guvern.

De cealaltă parte, Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, a precizat marţi că „dacă această OUG are cuprins acest tarif de referinţă, protestul ar putea fi amânat. Gândiţi-va că Ordonanţă va trebui aplicată. Putem aştepta încă 30 de zile cu protestul”.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *