Ultimele Știri

Transparency International: Legalizarea ”șpăgii” atacă demnitatea medicului

spaga_doctor

Transparency International România se opune legalizării plăților informale în sănătate arătând că aceasta ar reprezenta un atac la demnitatea medicului și nu ar elimina riscurile juridice, pentru că existența unei condiționări este extrem de dificil de stabilit.

Transparency International România se opune legalizării plăților informale în sănătate și susține eficientizarea sistemului sanitar ca soluție pentru remunerarea echitabilă a muncii, se arată într-un comunicat al organizației.

Potrivit Transparency, legalizarea plăților informale este eronată, întrucât afectează demnitatea umană a medicului și prestigiul profesiei, transformând un serviciu public și o profesie vocațională într-o tranzacție directă între medic și pacientul său, chiar dacă aceasta este la inițiativa pacientului.

Totodată, legalizarea acestor plăți ar muta pe umerii pacientului sarcina angajatorului de a-și plăti just și onorabil angajații, susține organizația.

„Altfel spus, în loc să fie o plată salarială care să acopere specificul muncii, investiția în carieră și importanța profesiei, precum și provocările migrației intracomunitare a forței de muncă, propunerea ar muta plata în compensație a veniturilor pe umerii pacienților”, arată Transparency.

În plus, atrage atenția ONG-ul, legalizarea nu ar elimina riscurile juridice născute din echivocul legii.

„În mod real este extrem de dificil de stabilit când anume a existat o condiționare, fie expresă fie tacită prin metode non-verbale. Acest aspect conduce la creșterea riscurilor asupra medicilor și a personalului auxiliar de specialitate, în funcție de interpretarea ce ar putea fi dată în oricare dintre cazuri”, precizează Transparency.

Ca soluție pentru remunerarea corespunzătoare a prestigiului, importanței și specificului muncii în sectorul sanitar, Transparency International România susține prevenirea și închiderea tuturor supapelor pentru fraudele din sistem, cu redistribuirea resurselor către investiții în tehnologie și investiții în capitalul uman din sănătate, se mai arată în comunicat.

„Ținând cont de estimarea la minimum 18% a fraudelor în gestiunea resurselor pentru sănătate, care au loc în unitățile sistemului public de sănătate, și 21% practici incorecte și prejudiciabile pe piața de produse farmaceutice, cu un impact bugetar estimat la 1,51 miliarde de lei, eliminarea fraudelor din sistem ar putea fi suficientă și acoperitoare pentru a apropia media între venit și costurile nivelului de trai în România de media europeană a acestui raport, aplicabilă la analiza salarizării din sistemul de sănătate”, arată organizația.

Astfel, Transparency International România solicită „un act normativ care să elimine echivocul cu privire la integritatea morală a relației medic – pacient, prin plata în acord pe statele de salarizare pentru merit și performanțe, însoțit de un plan pe termen mediu de redistribuire a resurselor din sistemul de sănătate către investiții în capitalul uman și asigurarea tehnologiilor necesare noilor abordări investigative și terapeutice”.

„De asemenea solicităm ca titularii politicii publice să aplice un raport corect între urgenţă şi transparență, care să medieze interesele legitime ale profesiilor medicale cu cele ale beneficiarilor şi contribuabililor serviciului public de sănătate, la elaborarea acestei politici publice”, se mai spune în comunicat.

Și Alianța Medicilor, creată pe Facebook, a criticat, marți, intenția Guvernului de a legaliza plățile făcute de pacienți, arătând că în nicio țară civilizată un pacient nu dă o „atenție” medicului și că „această practică a șpăgii din sistemul sanitar” trebuie oprită odată pentru totdeauna.

„Dorim modernizarea sistemului sanitar, iar în cadrul acestui proces de modernizare să se rezolve și problema salarizării. Bani există, dar trebuie bine administrați. (…) Această practică a șpăgii din sistemul sanitar care, iată, are loc cu binecuvântarea politicienilor, trebuie oprită odată pentru totdeauna”, mai spun reprezentanții Alianței Medicilor.

Premierul Victor Ponta a anunțat marți că i-a cerut ministrului Justiţiei să elaboreze un proiect de lege care să elimine răspunderea penală a personalului din sistemul sanitar în cazul în care contribuţiile primite de la pacienţi nu sunt condiţionate, sunt oferite post-tratament şi sunt fiscalizate.

Victor Ponta a afirmat că prevederile vor fi cuprinse într-un proiect de lege care va fi elaborat de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, împreună cu reprezentanţii sistemului sanitar, urmând ca săptămâna viitoare iniţitiva legislativă să fie trimisă Parlamentului.

Anunțul a fost făcut, marți, după ce premierul a anunțat și majorarea salariilor tuturor angajaților din sistemul sanitar public cu 25 la sută de la 1 octombrie, urmând să se înregistreze și alte două creșteri de câte 25 la sută în 2016 și 2017, până la dublarea salariilor acestor angajați.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*