Ultimele Știri

Traian Băsescu: Teritoriul dintre Prut și Nistru a fost și este pământ românesc

Preşedintele României, Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Carei, la manifestările de Ziua Armatei Române, că nu o să îl convingă nimeni că trecerea Prutului în al doilea război mondial a fost o greşeală, subliniind că este discutabilă doar trecerea Nistrului.

„O să spun poate un lucru care unora li se va părea nepotrivit. N-o spun pentru prima dată, dar astăzi, foarte aproape de încheierea mandatului, îmi iau libertatea s-o spun: vorbim prea puţin de prima parte a celui de-al doilea război mondial. Şi acolo au căzut ostaşi români care au executat ordinul politicienilor. Şi niciodată nimeni n-o să mă convingă că trecerea Prutului a fost o greşeală în istorie”, a declarat Traian Băsescu, la Carei, la manifestările de Ziua Armatei Române.

Şeful statului român a precizat că trecerea Nistrului „poate e discutabilă”, dar „armata română prin tradiţie şi-a apărat teritoriul naţional”, iar „teritoriul dintre Prut şi Nistru a fost şi este pământ românesc”.

În iunie 1940, în urma unui ultimatum dat de Uniunea Sovietică, România a cedat, fără luptă, Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa. În 22 iunie 1941, Armata română, sprijinită de unităţi ale Armatei germane, a început campania de recucerire a Basarabiei şi Bucovinei.

Sâmbătă se împlinesc 70 de ani de la momentul din 25 octombrie 1944, de la Carei, care a reprezentat ultima victorie a Armatei Române în lupta cu trupele ungaro-germane.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*