Ultimele Știri

Traian Băsescu: România ar trebui să refuze migranţi. Europa primeşte lecţia propriei nesăbuinţe

Traian Băsescu: Şi România ar trebui să refuze să primească migranţi pe teritoriul ei. Nu este jocul nostru, nu este problema noastră

traian basescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu consideră că România ar trebui să refuze să primească imigranţi pe teritoriul ei şi nu trebuie să îşi asume drama refugiaţilor, precizând că „nu este problema noastră” şi că ştie „ce frumos este să mintă UE” atunci când spune că aceştia vor fi cazaţi doar doi ani, adăugând că Europa primeşte acum „lecţia propriei nesăbuinţe”.

În opinia fostului președinte, a primi imigranți implică asigurarea unor drepturi, începând de la educație, la sănătate, cultură și chiar religie.Traian Băsescu a precizat că România nu poate fi obligată să primească imigranţi, iar ideea că aceştia vor fi cazaţi doar doi ani pe teritoriul României este o minciună, deoarece ei nu vor mai pleca şi îşi vor aduce şi „numeroasele familii”.

„Răspunsul meu categoric este nu. Şi România ar trebui să refuze să primească migranţi pe teritoriul ei. Nu este jocul nostru, nu este problema noastră, nu noi suntem magnetul pentru aceşti oameni, pe de o parte.

Pe de altă parte, dacă cineva crede că a primi un număr de câteva mii de cetăţeni care vin din Siria, din Libia, din nordul Africii, vă pot spune că nu este o simplă chestiune de cazare. În momentul în care i-ai acceptat pe teritoriul tău trebuie să le asiguri educaţie, învăţarea limbii române, sănătate, păstrarea culturii şi a obiceiurilor. (…) Iar chestiunea că vor fi cazaţi în România doar 2 ani trebuie să o uitaţi. Eu ştiu ce frumos e să mintă UE. Vor atrage familiile lor numeroase din ţările în care se află”, a comentat fostul şef al statului.

Întrebat dacă legislaţia Uniunii Europene ne permite să refuzăm primirea imigranţilor, fostul şef al statului a declarat că nimic nu ne poate obliga la o astfel de acţiune şi că România face un gest gratuit acceptând, iar, personal, ar fi convocat CSAT pentru a cere întărirea pazei la frontieră.  „Categoric da. Da, nu mă poate obliga nimeni, cu atât mai mult cu cât legislația europeană în vigoare în momentul de față spune că în astfel de situații migrantul este trimis în locul pe unde a intrat în Europa. Și este obligația statului să-l trimită înapoi, că de aia e statul în zona Schengen.

Iar România, ca stat ne-membru Schengen, după părerea mea, face un gest gratuit acceptând. Eu, dacă aș fi șef al statului, aș convoca CSAT-ul și aș cere imediat consolidarea supravegherii frontierelor României. Eu aș pune ca prioritate zero interesul cetățenilor mei, interesul de a garantata securitatea cetățenilor mei.

Dacă îmi poate spune cineva câți militanți ISIS intră cu valurile astea de transfugi în Europa, eu aș fi fericit. Dar nu știe nimeni în Europa. (…) Discutăm despre șiiți și suniți, uitați-vă ce e în Irak, în Orientul Mijlociu cu luptele dintre ei.”

Traian Băsescu a făcut şi un comentariu ironic la adresa Olandei: „Cea mai bună ţară care îi poate primi sunt olandezii care sunt atât de exigenţi cu spaţiul Schengen cu România”.

Referitor la scenariile potrivit cărora că în spatele acestei acţiuni s-ar afla Rusia, Băsescu a negat.

„Nu Rusia finanţează sau comandă acest proces dramatic care implică sute de mii de oameni care suferă, o Europă care nu ştie cum să reacţioneze, dar Rusiei, cu siguranţă, îi prinde bine. Unele state UE acceptă imigranţi, altele nu şi de aici dispute în interiorul UE. Suntem în situaţia să încălcăm propria noastră legislaţie. UE e tare atunci când îşi respectă propriile legi”, a mai spus fostul preşedinte.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Traian Băsescu: România ar trebui să refuze migranţi. Europa primeşte lecţia propriei nesăbuinţe

  1. Mai Jedy,
    Cât ai fost Președinte le promitea loc pt cea mai mare moschee din Europa și când nu mai ești arunci cu pietre. Totul pentru capital politic.
    Cat de ieftin și simplu poți sa fii!!!

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*