Ultimele Știri

Traian Băsescu: ”Noi ne mai înjurăm cu ungurii, dar ăștia își pun bombe unii la alții”

traian basescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu a adus, vineri seară, mai multe argumente în sprijinul ideii deja enunţate de el, conform căreia România nu ar trebui să primească refugiaţi, relatează ziare.com.

Potrivit acestuia, nu ar trebui să excludem ipoteza că o parte dintre cei care care vin ar putea fi controlaţi de Statul Islamic. În plus, în contextul în care ni se cere să fim solidari, fostul şef de stat a amintit cum erau îmbarcaţi în avioane rromii noştri din Franţa, care sunt cetăţeni europeni.

„România n-ar trebui să accepte să primească refugiaţi dintr-un motiv simplu, şi anume lipsa de capacitate de a-i integra. Avem la noi acasă exemplul incapacităţii de a-i integra pe rromi. Avem această problema. În plus, eu consider că ce se întâmplă acum e o chestiune a securităţii UE şi implicit de securitate a României”, a declarat Traian Băsescu la B1 TV.

Acesta a atras atenţia asupra faptului că, „după Războiul Rece, după această încordare care a ţinut aproape patru decenii în Europa, acum suntem în faţă celui de-al doilea risc, că magnitudine, de la al Doilea Război Mondial„. În condiţiile în care cele mai multe dintre statele UE îşi anunţă disponibilitatea de a primi refugiaţi, chiar în număr foarte mare (inclusiv Serbia, care îşi doreşte să adere la UE), fostul preşedinte atrage atenţia asupra uşurinţei cu care oamenii politici europeni reacţionează.

„Cred că problemele de securitate sunt extrem de severe şi uşurinţă cu care oamenii politici reacţionează mi se pare condamnabilă, atâta vreme cât nu sunt soluţii că acest val să fie oprit”. Mai mult, spune el, dacă zilele trecute se vehicula, pentru România, un lot de 1.600 de imigranţi, pentru că apoi numărul să crească la 7.000, dacă e să dăm crezare unui articol apărut în presă britanică, ce va fi peste un an?

„Care sunt măsurile care garantează că la anul nu vor fi 30.000? Valul migrator este în creştere şi este evident că e în creştere”, a punctat el.

„E o slăbiciune a Europei în a acceptă acest val fără condiţii. Fără perspectiva stopării lui nu face decât să creeze incertitudini”, a mai spus fostul preşedinte.

„Eu sunt un om prudent şi n-aş vrea să fiu considerat un om cu abordări bombastice. Sunt, că oricine, impresionat de drama acestor oameni, dar pe de altă parte, să mă ierte Dumnezeu, sunt preţuri foarte mari la acest tranzit”, susţine Traian Băsescu.

Acesta a punctat că sosirea refugiaţilor pe pământ românesc poate însemna risc major de acte teroriste: „În România poate să pară oricând un act terorist. Nu există serviciu secret în Europa sau în lume – introducem aici şi serviciile secrete americane – care să poată garanta că un procent din miile, zecile de mii de oameni care vin nu sunt finanţaţi să vină chiar de Statul Islamic”.

„România trebuie să se bată să nu primească refugiaţi”, a reiterat Traian Băsescu. Califatul va cuprinde Balcanii şi România Acesta a atras atenţia asupra faptului că Statul Islamic are îndeajuns de multe rezerve pentru a finanţa venirea jihadiştilor deghizaţi în refugiaţi în Europa şi de a-i susţine mai departe: „Ce pierd din vedere, n-aş spune neapărat oamenii politici, dar oamenii de stat şi de decizie, e că Statul Islamic controlează mare parte din producţia de ţiţei din Libia, Irak, parte din producţia de rafinării din Siria, controlează fluxurile teroriste din Orientul Mijlociu şi din Africa.

Nu-i de joacă; ei pot finanţa câteva sute, câteva mii să se plaseze într-o reţea deja organizată în interiorul UE”. Fostul preşedinte a continuat, mergând pe această ipoteza: „Aduceţi-va aminte de declaraţia ISIS – Califatul va cuprinde Balcanii şi România”.

Băsescu a punctat faptul că până acum România a fost „rezervată”, „precaută” din punct de vedere al primirii refugiaţilor. Confruntată cu un val de imigranţi precum cele anunţate, ţară nu ar reuşi „să-şi dimensioneze structurile de securitate”, „nu e pregătită de un salt în riscurile de securitate”, e de părere Traian Băsescu. Fostul preşedinte mai pune pe tapet un aspect:

„Înţeleg şi solidaritatea pe care o lansează multe dintre statele europene. Chiar Angela Merkel, pentru care am o simpatie deosebită… Dar ştiţi cum e şi cu solidaritatea asta. Când România a zis că ‘Am frontiere nesigure, de ce n-aş fi în Shengen?’…”. Traian Băsescu este de părere că vor trebui luate nişte măsuri, pentru că „nici ce se întâmplă în Ungaria nu poţi acceptă. Nu se poate, că ajungem la o altfel de Europa, a haosului”.

Totuşi, acesta susţine că România ar trebui să se folosească de articolul 3 din Constituţie pentru a nu primi refugiaţi. Acesta stipulează că „pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine”. Mergând pe pantă pericolului pe care l-ar putea reprezenta eventualii imigranţi pentru România, fostul preşedinte a punctat: „Uitaţi-va cum îşi pun bombe sunniţii cu şiiţii; sunt într-o bătălie cumplită. Ce facem, mutăm acest război?”.

Situaţia din prezent, din România, e de departe de preferat, da el de înţeles: „La noi, ne mai înjurăm cu ungurii, ăştia îşi pun bombe unii la alţii!”.

Solidaritate? Ne puneau cetăţenii români de-a valma în avioane şi ni-i trimiteau acasă! Nu în ultimul rând, dacă se pune problema solidarităţii, Traian Băsescu aminteşte de repatrierea rromilor, nu îndeajuns de veche pentru a fi uitată: „Câte avioane cu rromi nu s-au întors de la Paris la Bucureşti? Azi ne cer solidaritate, până acum câteva zile ne puneau cetăţenii români în avioane şi ni-i trimiteau acasă”.

Băsescu aminteşte că „rromii noştri sunt cetăţeni ai UE, pe când toţi ăştia pe care ni se cere să-i primim nu au acces în UE fără viza, paşaport, şi trebuie duşi în punctul de frontieră pe unde au intrat. Asta-i regulă”. „Cum îmi ceri solidaritate când m-ai făcut de ras în toată lumea?

Atunci nu era solidaritate cu cetăţenii europeni şi-mi ceri solidaritate cu cetăţeni de cine ştie unde?”, a declarat Traian Băsescu. „Mi-ai batjocorit cetăţenii cum ai vrut şi m-ai făcut de ras!”, a continuat el. În plus, se pune şi problema integrării noilor veniţi.

„Rromii sunt în România de câteva sute de ani; sunt o comunitate cu o componentă culturală extrem de puternică şi le-a fost foarte greu unora dintre ei să se adapteze. Cine mă convinge pe mine că reuşesc să integrez nişte popoare care îşi pun bombe unii altora?”.

„Mass-media românească, poporul român are dreptul să aibă compasiune majoră faţă de aceşti oameni. La fel că şi decidenţii români. Decidenţii la vârf trebuie să aibă capacitatea că în loc de inima să pună o piatră când e vorba de securitatea ţării”, a încheiat Traian Băsescu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*