Ultimele Știri

Traian Băsescu despre spolierea bugetului de stat, redevenţe şi datoriile Rompetrol

Președintele îl acuză pe premierul Victor Ponta de faptul că a decis să renunțe la datoria kazacilor de la Kaz Munai Gaz, acţionari majoritari în compania Rompetrol. 

Premierul a folosit un subterfugiu pentru a scăpa compania Rompetrol de plata unei datorii de 600 de milioane de dolari către statul român, prin renunţarea la încasarea a 400 de milioane de dolari şi cu promisiunea de a încasa 200 de milioane de dolari şi crearea unui fond de investiţii de un miliard de euro.

Guvernul a aprobat un act normativ prin care a acceptat să piarda 400 milioane de dolari contra unei promisiuni de investiții de un miliard de dolari fără clauze punitive.

Actul normativ nu impune nici un fel de garanție astfel încât după stingerea tuturor litigiilor dintre statul român și Rompetrol, compania petrolieră să facă investiția de 1 miliard de dolari promisă în nenumărate rânduri de premierul Victor Ponta. În realitate, memorandumul a scăpat compania de litigii și de obligația de a plăti 400 de milioane de dolari din datoria totală de 600 milioane dolari, contra promisiunii că va realiza invesții – fără termene clare de realizare.

„Fără să fie neaparat un atac, am fost foarte interesat să ştiu dacă în urma acceptului premierului Ponta de a se încasa doar 200 mil dolari de la Rompetrol s-a întâmplat ceva, cu atât mai mult cu cât se stabilise şi formarea unui fond de investiţii de un miliard de euro. Nu doar că nu s-a format fondul, dar nici cei 200 de mil de dolari nu s-au încasat. Aici, dl. premier trebuie să îşi asume toată responsabilitatea, l-am prevenit înainte să facă acest lucru,” afirmă şeful statului. 

Preşedintele îl atenţionează pe Victor Ponta şi îi transmite că nu poate modifica redevenţele la resursele naturale. 

„Îl atenţionez pe Victor Ponta că nu poate modifica redevenţele. Ce poate face însă Guvernul, pe lângă redevenţe, mai sunt două taxe: una este suprataxa pentru gaze şi a doua este taxa pentru resurse minerale. În mod normal acestea trebuie să dispară în ianuarie 2015. Guvernul le poate menţine şi să le mărească fără să negocieze cu concesionarii. Sau poate să le retragă şi să facă una singură, care să le înglobeze pe ambele. Aceste taxe trebuiau mărite din ianuarie. Ministerul Finanţelor trebuia să facă asta.”, îi sfătuieşte preşedintele pe Victor Ponta şi pe membrii Guvernului.

sondeCiteşte şi: Jefuirea statului român prin redevențele la petrol și gaze

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*