Ultimele Știri

Tradiții și obiceiuri de ziua Sfinților 40 de Mucenici

Creştinii îi prăznuiesc pe sfinții Mucenici din Sevastia Armeniei, sărbătoare considerată ziua bărbatului, deoarece există o serie de tradiţii ce îi vizează direct pe aceştia.

Prăznuirea celor 40 de mucenici este probabil sărbătoarea preferată a bărbaţilor deoarece tradiţia spune că vinul băut în această zi se transformă în putere de muncă pentru tot anul. Astfel, se beau 40 de pahare de vin în cinstea celor 40 de mucenici. În semn de respect pentru martiriul lor, gospodinele gătesc de sfinții Mucenici, în cinstea celor 40 de mucenici, colaci în forma cifrei 8.
mucenici-muntenesti-fierti
Bătrânii spun că în ziua sfinților Mucenici se face prognoza vremii de Paşti, dar şi pentru cea până la sfârşitul anului. Dacă tună în timpul zilei este semn bun, pentru ca va urma o vară favorabilă culturilor, iar recoltele vor fi mai mari decât speră gospodarii. În schimb, dacă în ajunul Sfintilor Mucenici este vreme rece şi îngheaţă pământul va urma o toamnă lungă.Pentru a avea parte hrană până la recolta următoare, în Muntenia, de sfinții Mucenici, femeile stropesc cu ajutorul unui snop de busuioc udat în agheasmă vasele în care gătesc de post, cele pentru bucatele pentru sărbpătorile de familie, lucrurile de îmbrăcăminte şi proviziile din cămară.

La final, acestea tămâiază casa.Mai mult, în fața animalelor de muncă se așeză un ou, în credința că dacă acesta va rămâne întreg după pornirea carului, atunci și plugarilor le va merge bine pe toată durata plugăritului. Plugarii primeau traistă cu mâncare, după care femeia vărsa agheasma rămasă în cofa la picioarele animalelor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*