Ultimele Știri

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan

Sărbătoarea Sfântului Ştefan, celebrată în fiecare an în cea de-a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie,  aduce cu sine o serie de tradiţii şi obiceiuri. Se spune că cei care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă cu persoane orgolioase este bine ca în această zi să aducă în casă o icoană sfinţită cu Sfântul Ştefan.

De asemenea, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice. Tot în această zi, este bine să faci fapte bune şi să eviţi deplasările în locuri izolate. Sfântul Ştefan a fost primul martir ucis pentru că mărturisise credinţa în Iisus.

Potrivit tradiţiei iconografice, acesta era tânăr, frumos, cu un suflet deosebit. Profund, bun orator și un remarcabil psiholog, Sfântul Ştefan era înzestrat cu un sentiment religios excepţional de cald şi de puternic. Rar puteai întâlni un suflet atât de delicat pentru un om cu o personalitate atât de puternică. Consecvent, ceea ce rostea prin cuvân îndeplinea prin faptă. Sfântul Ştefan l-a cunoscut bine pe Hristos, iar şcoala şi-a făcut-o la picioarele Mântuitorului. Datorită credinţei sale, Sfântul a putut săvârşi minuni şi semne mari.

O veche tradiţie, ţinută de Sfântul Ștefan, se referă la icoana care-l înfăţişază pe mucenicul martir: creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ștefan, sfinţită în această zi.

Tot în această zi, de Sfântul Ştefan, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan. În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile Sfântului Ștefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ștefan , se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.

De asemenea, de Sfântul Ștefan , se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, care amintesc de moartea lui mucenicească.

Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Ștefan  prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi. În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*