Ultimele Știri

Totul despre moneda digitală Bitcoin, folosită și în România

Moneda digitală care sfidează convențiile a ajuns pe piața românească din primăvara anului trecut

Ideea ce a stat la baza creării Bitcoin este simplă: o monedă cu circulaţie globală, a cărei valoare să nu fie manipulată de o autoritate centrală, ci să depindă doar de raportul dintre cerere şi ofertă. Optimiştii îl consideră cel mai mare experiment social-economic desfăşurat vreodată. La nivel mondial există deja peste 12000 de comercianți care acceptă plata cu moneda digitală.

În anul 2008 a fost făcut public un document ce conţinea principiile de realizare a unei monede virtuale. Acesta purta semnătura lui Satoshi Nakamoto, un personaj misterios ce nu a fost identificat nici până ziua de astăzi. Concepția sa era simplă: crearea unui sistem monetar descentralizat, de tipul P2P (persoană către altă persoană), care să fie administrat în parteneriat de un număr nelimitat de persoane, fără a fi nevoie de existența unei bănci centrale emitente.

Bitcoin-ul a reuşit să sfideze regulile acestui sistem financiar ce dădea impresia de permanenţă. Pe baza ideilor lui Satoshi Nakamoto, un grup de tineri americani au lansat în anul următor moneda digitală denumită sugestiv Bitcoin. Au creat o monedă digitală care nu a fost anticipată de nicio lege. În noiembrie 2013, Senatul S.U.A a recunoscut-o ca fiind una dintre cele mai importante „inovaţii tehnologice şi economice ale timpurilor noastre”. Era momentul de glorie pentru prima valută digitală din istorie: Bitcoin era tranzacţionat la o cotaţie de peste 1000 de dolari per unitate.

„Bitcoin este un sistem de bani care este susţinut de matematică. Este susţinut de legile matematicii şi de regulile protocolului.” ( de urmărit documentarul Apariţia şi Ascensiunea Bitcoin)

Principalul avantaj al folosirii acestei monede este acela că Bitcoin este accesibil tuturor, indiferent de țara de origine. Inflaţia este un fenomen economic imposibil. Sistemul admite un număr maxim de 21 de milioane de unităţi puse în circulaţie.

Una dintre speranțele cu privire la evoluția acestei monede se leagă de posibilitatea ca moneda digitală să constituie o alternativă pentru oamenii din statele în curs de dezvoltare prin care se pot conecta cu ușurință la economia globală.

Anul acesta, compania finlandeză Denarium a lansat pe piață bitcoini fizici, în încercarea de a stimula adoptarea monedei digitale. Aceștia au valoarea nominală de 1/10 sau 1/100 BTC.

Dezavantajul principal este dat de fluctuațiile foarte mari ale cursului, în cei 5 ani de când este tranzacționată. Trebuie remarcat totuși că anul acesta moneda Bitcoin s-a menținut în jurul cotației de 200 de dolari per unitate (aproximativ 900 RON). Pentru România, dezavantajul este că aceasta nu este pregătită să adopte moneda digitală, conform unui articol din Ziarul Financiar, din data de 29 iulie 2014:

„România este a doua ţară din Uniunea Europeană ca nivel al sărăciei şi este unul din statele cu cea mai slabă colectare de taxe şi cea mai ridicată evaziune fiscală, ceea ce înseamnă că ţara nu este foarte pregătită pentru a gestiona moneda bitcoin.”, Daniela Stoican.

Primul ATM din România a fost inaugarat în iulie 2014, în apropierea de centrul comercial Unirea. Un alt ATM Bitcoin este cel de la Irish Pub Titulescu din Sectorul 1. La nivel mondial, numărul total de ATM-uri este de 374.

George Rotariu, co-fondatorul Bitcoin România, intenționează să se extindă în toate orașele mari ale țării. Un alt proiect ambițios este acela de a înființa, cu ajutorul unei companii din SUA, un serviciu de transfer de bani special pentru românii din Italia și Spania, la comisioane mult mai mici și într-un timp mult mai scurt, comparativ cu metodele existente în prezent.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Totul despre moneda digitală Bitcoin, folosită și în România

 1. lalendeanu iilie // 24 august 2015 at 12:57 // Răspunde

  Bun articol,

  Avem nevoie de un alt silkroad pentru a creste BTC?

  Sau se va mentine din nevoia de confidentialitate absolut normala a oamenilor,

  Egold, Liberty Reserve au aratat ca nevoia de confidetialitate s-a confundat de cele mai multe ori cu ilegalitatea, cum ar fi corelatia valoare BTC – Silkroad.

  In momentul de fata se mineaza din ce in ce mai greu datorita limitarii nr de BTC ce se poate crea.

  Va mai exitsta BTC doar pe baza celor expuse in articl?

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*