Ultimele Știri

Toţi denunţătorii pot beneficia de reducerea pedepselor

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că inculpaţii care fac denunţuri şi ajută la rezolvarea dosarelor pot beneficia de reducerea pedepselor.

Excuderea de la beneficiul excluderii la jumătate a limitelor pedepsei a persoanei care are calitate de martor si nu a comis o infracțiune gravă, a devenit necostituțională.

Curtea Constituțională a constatat că trebuie să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei persoanele care au calitate de martori, indiferent dacă au comis o infracţiune gravă sau nu, şi care prin declaraţiile lor furnizează informaţii şi date cu caracter determinant în aflarea adevărului cu privire la infracţiuni grave sau care contribuie la prevenirea producerii ori la recuperarea unor prejudicii deosebite ce ar putea fi cauzate prin săvârşirea unor astfel de infracţiuni.

Plenul Curţii a luat, joi, în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.19 din Legea nr.682/ 2002 privind protecţia martorilor, potrivit cărora: „Persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit. a) pct.1 şi care a comis o infracţiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*