Ultimele Știri

Tot mai mulți români se mută în Ungaria. Care este motivul

Tot mai mulţi români îşi fac bagajele şi se mută la vecini, în Ungaria. De exemplu, aproape jumătate dintre locuitorii unui mic sat de lângă frontieră sunt acum români. Asta în condiţiile în care, în urmă cu patru ani, erau mai puţin de 10%.

Oamenii îşi cumpără case peste graniţă la acelaşi preţ cu care ar lua un apartament într-o zonă modestă din Oradea, scrie Digi24.ro. Nu doar preţul caselor din satele ungureşti îi atrage pe români, ci şi faptul că în ţara vecină plătesc impozit pe proprietate doar la achiziţionarea ei.

În urmă cu patru ani, statisticile oficiale arătau că mai puţin de 50 dintre cei 500 de locuitori ai localității maghiare Artand erau români.

„În localitatea noastră există 588 de locuitori în prezent, 40-45% dintre ei au venit de peste hotare în Artand. De prin 2009 au început să vină și, sistematic, în fiecare an, s-au mutat, au cumpărat proprietăți”, a spus Sandor Benko, primarul din Artand, Ungaria, conform sursei citate.

„Foarte mulți se stabilesc aici, dar locul de muncă le rămâne în România. Doar la sfârșit de săptămână locuiesc efectiv aici”, a spus un alt localnic.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*