Ultimele Știri

Tot ce trebuie să știi despre marca Steaua și FCSB

STEAUA

După cum bine ştiţi şi după cum a răsunat presă sportivă în ultima vreme, Fotbal Club Steaua Bucureşti SA a pierdut marca “Steaua Bucureşti” în favoarea Clubului Sportiv al Armatei, cei din urmă deţinând primii această marcă.

Scurt istoric

Pe scurt, marca Steaua Bucureşti este cea care sub numele ei s-au strâns până în anul 2003, 21 de titluri de campioană, 20 de Cupe ale României, 6 Supercupe, Cupa Campionilor Europeni din 1986 şi Supercupa Europei din 1987.

Marca “Steaua Bucureşti” a fost pentru prima dată depusă la înregistrare în anul 1996 de către Clubul Sportiv al Armatei.

Steaua-1

După o perioada de dificultăţi financiare, echipa de fotbal s-a desprins de Ministerul Apărării în 1998, fiind administrată apoi de ASOCIAŢIA “FOTBAL CLUB STEAUA BUCUREŞTI” care, de asemenea, s-a confruntat cu multe probleme financiare între 1998 şi 2003 până la preluarea acesteia de către omul de afaceri George Becali.

După transferul echipei de la Ministerul Apărării la ASOCIAŢIA “FOTBAL CLUB STEAUA BUCUREŞTI”, Clubul Sportiv al Armatei i-a cesionat Asociaţiei marca “Steaua Bucureşti” în 1999.

Steaua-2Steaua-3

După ce creditase clubul de fotbal în mai multe rânduri încă din 2001, omul de afaceri George Becali a achiziţionat definitiv echipa, preluând-o prin societatea nou înfiinţată – Fotbal Club Steaua Bucureşti SA

Nouă societate nu a reuşit să obţină din partea Clubului Sportiv al Armatei dreptul de a utiliza marca “Steaua Bucureşti”, astfel a apelat la cesiunea mărcii ASOCIAŢIEI “FOTBAL CLUB STEAUA BUCUREŞTI” pe care o controla în mare parte. Nouă echipa a modificat sigla în scop de rebranding, actele s-au depus rapid la OSIM, marca a fost înregistrată şi aşa au apărut cele două mărci, una a Armatei şi cealaltă a Fotbal Club Steaua Bucureşti SA.

Steaua-4Steaua-5

Timp de 8 ani Clubul Sportiv al Armatei nu s-a sesizat şi nu a luat nicio măsură cu privire la marca cesionată de către ASOCIAŢIA “FOTBAL CLUB STEAUA BUCUREŞTI” către Fotbal Club Steaua Bucureşti SA înregistrând între timp la OSIM mărci pe care clubul le-a folosit în parcursul sau istoric.

Untitled

Steaua-8Steaua-9

La sfârșitul anului 2011, Clubul Sportiv al Armatei începe lungul șir de procese cu Fotbal Club Steaua București SA pentru a obține marca, terminându-se la începutul anului 2015 cu decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție de a anula marca “Steaua București” aparținând Fotbal Club Steaua București SA și de a desface contractul de licență cu firma Ostrovit SA care producea vinuri sub marca Steaua.

“Respinge excepţia nulităţii recursului invocată de intimată-pârâtă S.C. Fotbal Club ‘Steaua Bucureşti’ S.A. Admite recursul declarat de reclamantul Clubul sportiv al armatei ‘Steaua’ Bucureşti (U.M.02301 Bucureşti) împotriva deciziei nr.259A din dată de 20 decembrie 2013 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a civilă şi pentru cauze privind proprietatea intelectuală, conflicte de muncă şi asigurări sociale. Modifică decizia în sensul că admite apelul declarat de reclamanta împotriva sentinţei nr.832 din dată de 17 aprilie 2012 a Tribunalului Bucureşti – Secţia a IV-a civilă, astfel cum a fost îndreptată şi completată prin sentinţa nr.319 din dată de 18 februarie 2013 a Tribunalului Bucureşti – Secţia a IV-a civilă. Schimbă în parte sentinţa în sensul că admite în parte cererea de chemare în judecată astfel cum a fost precizată. Anulează marca STEAUA BUCUREŞTI înregistrată sub nr.061735, dată depozit 29.01.2004. Anulează contractul de licenţă marca nr.201 din 1.02.2011 încheiat cu intimată S.C. Ostrovit S.A. cu privire la marca înregistrată sub nr.061735. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Irevocabilă” – Decizia instanţei.

Marca FCSB

După ce a fost nevoită să îşi schimbe denumirea şi sigla, societatea Fotbal Club Steaua Bucureşti SA a înregistrat la OSIM nouă sigla cu denumirea FCSB. Deşi lucrurile păreau rezolvate pentru moment, această marca a primit şi ea opoziţie din cauza asemănării stelei din mijloc cu cea a unei alte echipe de fotbal, Venus Bucureşti. Această procedura se desfăşoară la OSIM şi este sub supravegherea examinatorilor.

 

Steaua 11 Steaua 10

Palmaresul

Chiar dacă numele societăţii este Fotbal Club Steaua Bucureşti SA, conform funcţiei de protecţie pe care o conferă mărcile înregistrate, societatea nu se mai poate promova cu acest nume, marca fiind superioară denumirii societăţii.

Înregistrând o nouă marca, FCSB, acronimele Fotbal Club Steaua Bucureşti, echipa de fotbal actuală nu se mai poate asocia cu echipa Armatei care cucerea România şi Europa în urmă cu mulţi ani sub numele de Steaua Bucureşti.

Într-o opinie personală, FCSB şi societatea comercială Fotbal Club Steaua Bucureşti SA nu îşi pot asumă palmaresul format din cele 20 de Cupe ale României, 6 Supercupe, Cupa Campionilor Europeni din 1986 şi Supercupa Europei din 1987 câştigate până în 2003 sub marca Steaua Bucureşti de către Clubul Sportiv al Armatei. Societatea comercială Fotbal Club Steaua Bucureşti SA, înfiinţată în 2003, se poate bucură de palmaresul obţinut până în prezent, de 4 titluri, 1 Cupa a României şi 2 Supercupe a României, palmaresul extins fiind obţinut sub marca “Steaua Bucureşti” şi nu sub marca FCSB sau în timpul existenţei societăţii comerciale.

Ce se mai poate întâmpla

Având în vedere practică judiciară în care efectele sunt aplicate în mod retroactiv, ( ex: Cazul Adidas vs Dona Moderna – Companii producătoare de haine – având că obiect încălcarea drepturilor la marca de către Dona Moderna, folosind dungi oblice asemănătoare cu cele ale Adidas. Instanţa a dat dreptate celor de la Adidas iar Dona Moderna a fost obligată să îi despăgubească şi să le plătească o anumită suma de bani pentru încălţămintea vândută sub marca dovedită a fi asemănătoare până la confuzie cu marca Adidas – http://www.merilampi.com/newsletter-articles?article=32080650 )

Luând în vedere această speţă dar şi multe altele pentru care efectul se aplică retroactiv, putem asista la o cerere de despăgubiri de imagine din partea Clubului Sportiv al Armatei pentru toate produsele vândute sub marca “Steaua” din 2003 până în prezent.

Sursa: Înregistraremarca.pro

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*