Ultimele Știri

Tot ce trebuie să știi despre hernia de disc!

Hernia de disc este o afecţiune care afectează coloana vertebrală în care o parte sau întregul nucleu pulpos (zona moale a discului intervertebral) herniază printr-o zonă slăbită a inelului fibros a discului intervertebral.

Hernia de disc se produce din cauze legate de vârstă, traumatisme, de ridicări sau tragere de greutăţi. Când discurile intervertebrale se deteriorează în urma accidentelor sau a îmbătrânirii, vor ieşi în exterior sau se vor rupe, proces numit hernie de disc. Aceasta se numeşte de asemenea deplasare vertebrală sau ruptură de disc.

Hernia de disc poate să apară în orice parte a coloanei vertebrale. Majoritatea apar la nivelul inferior al coloanei (lombar). Unele apar la nivelul gâtului (hernia de disc cervicală) şi mai rar toracic.

De cele mai multe ori hernia de disc minoră se vindecă în câteva săptămâni. Tratamente anti-inflamatorii pentru durerea asociată cu hernia de disc, umflătură, sau ruperea de disc sunt în general eficiente. Hernia de disc severă nu poate vindeca de bunăvoie şi poate necesita intervenţie chirurgicală.

Herniated_Disc-768x1024Frecvenţa de apariţie a acestei afecţiuni este relativ crescută, variind între 1- 10% din populaţia adultă. Cel mai afectat grup este cel cu vârstă între 25- 45 de ani.

În majoritatea cazurilor, hernia de disc nu are nevoie de o intervenţie chirurgicală.

Tratamentul iniţial constă, de obicei, în administrarea de anti-inflamatorii, dar utilizarea pe termen lung a acestora, nu este recomandată datorită toxicității lor ce pot provoca boli cardiovasculare şi gastro-intestinale.

Hernia de disc lombară

Metode non-chirurgicale de tratament sunt, de obicei, de preferat, lăsând o intervenţie chirurgicală că o ultimă soluţie.

Medicamentele pentru durere sunt adesea prescrise ca primă încercare de a atenua durerea acută şi permite pacientului de a începe exercitarea şi stretching.

Hernia de disc – Indicat în hernia de disc

  1. Terapie fizică , pentru a aborda factori mecanici, şi poate include modalităţi pentru a calma temporar durerea (de exemplu, tracţiune , stimularea electrică , masaj )
  2. Medicamente anti-inflamatorii non-steroidiene (AINS)
  3. Controlul greutăţii
  4. Manipularea coloanei vertebrale : probe de calitate moderată arată că manipularea coloanei vertebrale este mai eficace decât placebo în tratamentul acut (mai puţin de 3 luni durata) hernie de disc lombară şi sciatică acute.

Contraindicat în hernia de disc

Manipularea coloanei vertebrale este contraindicată pentru hernia de disc, atunci când există deficite neurologice progresive, cum ar fi sindromul cauda equina.

Chirurgie

Chirurgia poate fi utilă la cei cu o hernie de disc, care suferă de dureri semnificative ce radiază în picior, slăbiciune semnificativă în picior, probleme ale vezicii urinare, sau pierderea controlului intestinului.

Discectomia (îndepărtarea parţială a unui disc) poate oferi ameliorarea durerii mai devreme decât tratamentele non-chirurgicale.

herniated_disc2Procedura se realizează sub anestezie generală iar pacientul rămâne internat în spital 3 – 4 zile sau până când starea de sănătate permite externarea. Pentru a se evita riscul de apariţie a cheagurilor sangvine, pacienţii sunt stimulaţi să se mobilizeze chiar din prima zi postoperator. Recuperarea completă durează câteva saptămâni. În cazul în care hernia nu a fost unică sau dacă au apărut şi alte probleme ce au trebuit tratate, recuperarea va fi mai anevoiasă. Microdiscectomia constă în îndepărtarea unor fragmente foarte reduse din discul implicat în hernie printr-o incizie de mici dimensiuni;

Prezenţa sindromului cauda equina (în care nu există incontinenţă, slăbiciune şi amorţeală genitală) este considerată o urgenţă medicală care necesită atenţie imediată şi decompresie, eventual chirurgicală.

Pacienţii care au hernie de disc și doresc să amelioreze simptomele datorate herniei de disc specialiştii recomandă pacienţilor următoarele:

  • Un regim de viaţă cât mai activ, bazat pe exerciţii fizice şi o dietă adecvată. Greutatea în plus poate să agraveze simptomele, deci este foarte important că pacienţii supraponderali să revină la greutatea indicată şi recomandată pentru înălţimea şi vârstă lor
  • Proteze speciale pentru coloană. Acestea nu trebuie folosite prea mult însă, deoarece musculatura paravertebrală se poate hipotrofia întru-cât nu mai joacă un rol activ în menţinerea coloanei în rectitudine
  • Programe de fizioterapie complexă. Astfel pacienţii sunt învăţaţi cum să se îmbrace, cum să meargă şi cum să ridice greutăţi corect, astfel încât să nu apară durere. Terapeuţii vor realiza şi programe de exerciţii menite să întărească musculatura pacienţilor, atât cea abdominală cât şi cea paravertebrală. Cu timpul se va redobândi flexibiliatea coloanei vertebrale şi pacientul se va mobiliza mult mai uşor
  • Masaj local pentru a stimula musculatura

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*