Ultimele Știri

Torționarul Vișinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare

visinescu

Update: Ar fi o șansă pentru el să conștientizeze măcar acum că au fost crime, dar și dacă nu o să conștientizeze asta e tragedia lui spirituală. E foarte important pentru societatea românească pentru că într-un fel acum după ce s-a făcut această pronunțare toți ne simțim mai siguri. Sumtem în România lui Ion Mihalache sau suntem în România lui Vișinescu și a sistemului care la produs pe Vișinescu și a făcut posibil acele lucruri,”  a declarat Anca Cernea una din rudele unei victime a torționarului Vișinescu.  

Presa: În ceea ce privește despăgubirile de 300.000 de euro, ce veți face cu banii? 

”E vorba de 150.000 de euro, eu ca parte civilă am primit această despăgubire și avem de gând să folosim banii pentru cinstirea memoriei victimelor de la Râmnicul Sărat. Considerăm că e important și aspectul educativ al  actului de justiție, adică e important să punem în fața publicului românesc și mai ales a tinerilor niște modele cu care se pot identifica.

Cine sunt eroii pentru ei?

Nu e același lucru dacă erou e Ceaușescu sau erou e Ion Mihalache, Victor Rădulescu Pogoneanu sau ceilalți care au suferit în temnițele comuniste.”  – a mai declarat Anca Cernea.


Torționarul Alexandru Vișinescu a fost condamnat în prima instanță la 20 de ani de închisoare cu executare pentru crime împotriva umanității.

Alexandru Vișinescu trebuie să plătească 300.000 de euro daune morale, i se vor retrage toate gradele militare.

Vişinescu este acuzat că, în perioada de şapte ani în care a ocupat funcţia de comandant al Penitenciarului Comunist de la Rîmnicu Sărat, a impus un regim din cauza căruia 12 deţinuţi au murit, iar alţii au fost torturaţi.

Procurorii au cerut instanţei o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru Alexandru Vişinescu, maximul prevăzut de vechiul Cod penal pentru tratamente neomenoase.

”Am fost ales să fiu la Râmnicu Sărat. Pentru că am fost corect, am fost recomandat să ajung acolo, nu am ajuns pur şi simplu. Dosarele deţinuţilor nu erau la mine, ci la Direcţia Generală (a Penitenciarelor – n.r.). (…) Am muncit foarte mult, am fost respectat. În condiţiile în care am fost atâţia ani la Râmnicu Sărat, înseamnă că am muncit şi am dovedit corectitudinea. Nu sunt eu de vină. Direcţia Generală nu a văzut? Putea să intervină. Deţinuţii nu erau la mine, erau la Direcţia Generală”, le-a spus Vişinescu magistraţilor.

„Deschideau celula, erai obligat să te întorci cu faţa la perete, nu aveai voie, când se descuia celula şi intra cineva, erai obligat să te întorci cu faţa la perete. Nu aveai voie să stai pe pat în timpul zilei. Patul era tabu. Nu aveai voie să te sui la fereastră”,povestește Valentin Cristea, supraviețuitor din închisoarea de la Râmnicu Sărat.

Procurorii au preluat și mărturii din cărțile sau din interviurile celor care au murit înainte de începerea anchetei.

Se pusese la punct un sistem draconic pentru a ne distruge toate resorturile sufleteşti. (…) Dar ticăloşia n-a avut nicio limită, din contră, cu cât un deţinut era socotit mai important, cu atât tratamentul era mai dur, adică era socotit un duşman periculos pentru regim şi trebuia lichidat într-un mod oarecare”, se mai arată în rechizitoriu.

Ion Mihalache, fondatorul Partidului Ţărănesc, a îndurat cu greu tortura şi umilinţa, îşi amintesc supravieţuitorii.

El este vinovat pentru moartea lui Mihalache. L-au bătut până la moarte. În momentul în care au vrut să îl arunce în groapă, Vişinescu i-a înfipt un cuţit în inimă, vrând să vadă că într-adevăr a murit acest mare opozant”, povestește Violeta Vâlcu, profesor.

La termenul de marţi, procurorii au cerut pedeapsa maximă prevăzută de lege, astfel torționarul și-ar putea petrece restul vieții în închisoare. Decizia instanței va fi afișată pe 24 iulie.

627x0Vișinescu la Râmnicu Sărat

P1060291Închisoarea Râmnicu Sărat

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*