Torționarul Ion Ficior, condamnat la ani grei de pușcărie

Ion Ficior a fost condamnat la ani grei de închisoare. Decizia este în primă instanță. Fostul comandant de la Periprava este acuzat de crime împotriva umanității, după ce sub comanda sa ar fi murit peste 100 de deținuți politic.

Ion Ficior a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu executare. Cel mai probabil avocații acestuia vor face apel.

Aceeași sentință a fost dată și în cazul lui Alexandru Vișinescu, în cazul său însă pedeapsa este definitivă.

Judecătorii au cerut pedeapsa maximă pentru Ion Ficior, torţionarul comunist acuzat de moartea a 103 deţinuţi politic: 25 de ani de închisoare.

Acesta a fost timp de cinci ani comandantul coloniei de muncă forţă din Delta Dunării unde erau trimişi cei care se împotriveau regimului.

Un fost deţinut politic, care avea 18 ani când a ajuns la Colonia de muncă de la Periprava, condusă de Ioan Ficior, a povestit, la ultimul termen în dosarul torţionarului, cum acesta a scos la munca un detinut bolnav pe care l-a bătut si lăsat să moară în câmp şi cum deţinuţii mergeau la muncă şapte – opt kilometri fără oprire, ajungând să se scape pe ei.

Totodată, instanţa a decis vizionarea unui episod din „Memorialul Durerii” referitor la colonia de muncă de la Periprava.

În sală, Ion Ficior s-a uitat cu atenţie la film şi a analizat pe două foi pe care are scris ceva.

În august 2014, Ion Ficior a fost trimis în judecată, fiind acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici, fiind înregistrate 103 decese.

„Din probele administrate în cauză până la acest moment a reieşit faptul că regimul de detenţie aplicat de către Ficior Ioan, în perioada în care a deţinut funcţii de conducere în cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deţinuţilor politici prin metode directe şi indirecte precum: condiţii de detenţie mizerabile şi inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din barăci şi aglomerare excesivă; lipsa apei potabile care era înlocuită cu apă murdară scoasă direct din Dunăre; lipsa medicamentelor şi a asistenţei medicale sau refuzul de a acorda asistenţă medicală adecvată; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament”, se arată în rechizitoriul procurorilor. 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *