Ultimele Știri

Topul celor mai militarizate ţări ale lumii. România, abia pe locul 35

Israelul este cea mai militarizată ţară din lume, iar România se clasează abia pe locul 35 din cele 151 de ţări monitorizate de Institutului Internaţional pentru Conversie din Bonn, care realizează în fiecare an „Indicele global de militarizare”.

Israelul continuă să rămân lider în topul celor militarizate ţări ale lumii încă din 2007, pentru că guvernul israelian alocă anual 13,5 miliarde de dolari pentru întreţinerea armatei, care dispune de tehnologii proprii, cum ar fi tancul Merkava, sistemul de apărare contra rachetelor și proiectilelor Iron Dome, sistemul activ de protecție Trophy şi carabinele de asalt IMI Galil și Tavor. Pistolul-mitralieră Uzi este tot o invenție israeliană.

Israelul este urmat de Singapore, Armenia şi Siria. Pe locul cinci în topul celor mai militarizate ţări din lume este Federaţia Rusă, care alocă anual armatei 90.7 miliarde de dolari, iar personalul activ numără 766 de mii de oameni.

Surprinzător este faptul că SUA se află abia pe locul 31, chiar dacă are cel mai mare bugetul militar alocat, de 640 bilioane de dolari. Însă spre deosebire de cheltuielile sale mari militare (3.8% din PIB) pentru a menține una dintre cele mai mari armate din lume, SUA are doar 5 soldați și paramilitari la o mie de locuitori, în comparaţie cu Israelul care are 23,7 militari per 1.000 de evrei.

România se poziţionează la fel ca anul precedent pe locul 35, după Serbia şi Norvegia, cu câte 4 soldaţi şi 2,5 medici la o mie de locuitori.

Din top 10 mai fac parte Cipru, Coreea de Sud, Iordania, Grecia şi Azerbaidjan, iar Germania şi China se află pe locul 87, respectiv 89.

„Indicele global de militarizare” este un indicator al influenţei armatei şi industriei militare asupra statelor lumii. Acesta nu reflectă însă puterea militară reală a statelor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*