Ultimele Știri

Topul celor mai bine plătiţi lideri din lume | Iohannis este codaş

Cei mai bine plătiţi preşedinţi din lume apaţin ţărilor cu cele mai dezvoltate economii, însă există câteva excepţii. Prezenţa lui Jacob Zuma, preşedintele Africii de Sud şi a lui Lee Hsien Loong, premierul din Singapore în Top 10 cele mai mari salarii ale liderilor politici din lume pare paradoxal, în timp ce Xi Jinping, preşedintele chinez are doar 1.700 de euro pe lună, după o majorare salarială de 60%.

Cel mai bine remunerat preşedinte este Barack Obama, cu un salariu lunar de 31.300 de euro, însă cel mai bine plătit premier este cel din Singapore, Lee Hsien Loong, care câştigă anual peste 1,3 milioane de euro, adică aproape 110.000 de euro pe lună. La această suma exorbitantă s-a ajuns după ce prim-ministrul şi-a redus propriul salariu cu peste 30%, ca urmare a presiunii publice.

Pe locul secund se află şeful executiv din Hong Kong, Leung Chun-ying, care are un salariu de circa 40.000 de euro pe lună, de 20 de ori mai mult decât preşedintele chinez.

Premierul Australiei Tony Abbott îl urmează pe preşedintele american, având un salariu de 25.000 de euro pe lună, după care se perindează executivii din Irlanda şi Luxemburg, care primesc anual peste 300.000 de euro.

Premierii din Canada şi Noua Zeelandă câştigă câte 22 de mii de euro lunar, iar cancelarul german ajunge la un salariu lunar 17.500 de euro. 

În acest top apare surprinzăto preşedintele Africii de Sud, cu un salariu de 210.000 de euro pe an. Jacob Zuma e mai bine plătit decât preşedintele Franţei sau decât premierul Italiei şi câştigă de şase ori mai mult decât preşedintele Chinei.

Pe poziţia a 12-a se află premierul britanic David Cameron, cu un salariu puţin peste 200.000 de euro pe an. Lunar, acesta primeşte aproape 17.000 de euro, în vreme ce Francois Hollande primeşte cu aproximativ 2.000 de euro mai puţin.

Preşedintele francez a ajuns la un salariu de nici 15.000 de euro pe lună după ce a decis să-şi reducă salariul cu o treime, imediat după preluarea mandatului, în 2012. Dacă nu ar fi luat această decizie, Francois Hollande ar fi fost al doilea cel mai bine plătit preşedinte din lume.

Vladimir Putin are un salariu anual de 128.000 de euro pe an şi câştigă de şapte ori mai mult decât Klaus Iohannis, cu 1.400 de euro pe lună.

Dacă ar fi să i se majoreze salariul preşedintelui României, acesta va ajunge la 3.350 de euro, cu o mie de euro mai mult decât omologul său din Bulgaria. La momentul actual, Iohannis este cel mai prost plătit preşedinte din Uniunea Europeană.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*