Ţiparul european are o poveste „romantică”

Oamenii de știință cu un pas mai aproape de rezolvarea misterului uneia dintre marile migrații realizate de animale animale, conform BBC.

În fiecare toamnă, țipari părăsesc râurile europene pentru a ajunge în Oceanul Atlantic, acolo se împerechează pentru o singură dată, apoi mor. Studiile arată că aceştia înoată mai mult de 4.800 km până la Marea Sargaselor.

„Migrația ţiparilor reprezintă o poveste destul de romantică”, a declarat cercetătorul David Righton, șeful Centrului pentru Mediu, pescuit și acvacultură Știință (CEFAS) din Lowestoft. 

„Ţiparii se împerechează o singură dată şi apoi mor, aşa că ei fac această ultimă călotorie pentru a-şi îndeplini scopul vieţii.”

ţipar

Ciclul de viaţă al ţiparilor a reprezentat un mister pentru cercetători, de-a lungul timpului. Chiar şi filosoful grec Aristotel şi-a ridicat problema „De unde vin ţiparii?” şi a decis în final că apar spontan din noroi.

În urmă cu aproape 100 de ani, s-a descoperit că destinaţia lor este Marea Sargaselor, în Atlanticul de Vest, în apropiere de Bahamas. Acest lucru a condus la presupunerea că aceştia au ales cel mai scurt traseu prin ocean, pentru a ajunge în râurile cu apă dulce.

Anghila europeană (sau ţiparul european) este catalogată ca fiind pe cale de dispariţie. Peştele se confruntă cu numeroase ameninţări în timpul migraţiei, cum ar fi daunele produse de turbinele hidroelectrice, boli şi paraziţi, exploatarea şi comerţul, pierderea habitatului şi poluarea. În Europa se încearcă stimularea numărului lor, în zonele în care există populaţii de ţipari.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *